ФРУ озвучила ризики впровадження другого рівня пенсійної системи в нинішньому вигляді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРУ озвучила ризики впровадження другого рівня пенсійної системи в нинішньому вигляді

Казна та Політика
613
Федерація роботодавців України виступила з відкритим зверненням щодо ризиків впровадження в Україні загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення (другого рівня пенсійної системи).
За даними Федерації, від впровадження системи постраждають легальні роботодавці, які чесно платять податки, втрачають свою конкурентоспроможність під постійно зростаючим фіскальним навантаженням. А ті, хто вирішив працювати “в чорну” або “в сіру”, отримують надприбутки.
“Незграбні спроби контролювальних органів боротися з “тіньовиками” зазвичай закінчуються посиленням перевірок і санкціями саме до легальних роботодавців за незначні порушення. Це замкнуте коло”, – йдеться у зверненні.
У листі також йдеться, що створення пенсійної системи другого рівня не вирішить наявних проблем і труднощів, які виникли перед державною пенсійною системою в Україні.
“Навпаки, в інших країнах системи другого рівня стикаються з тими ж проблемами неформальності, ухилення від сплати внесків і низького рівня охоплення. Різниця полягає в тому, що в приватній системі наслідки цих проблем повністю “впадуть на плечі платників внесків (працівників і роботодавців), в той час як державна пенсійна система містить певний перерозподільчий механізм, який пом’якшує різкий вплив цих наслідків”, – пишуть автори.
Єдиним вигодонабувачем від введення подібної системи будуть компанії ринку фінансових послуг.
“Представники останніх (компанії ринку фінансових послуг. – Ред.) активно лобіюють цей проект, оскільки є його єдиними гарантованими бенефіціарами. Але їхні інтереси не завжди збігаються з інтересами держави, працівників, роботодавців і, нарешті, пенсіонерів. При цьому з працівників і роботодавців хочуть додатково до ЄСВ і ПДФО збирати до другого рівня пенсійної системи приблизно 100 млрд гривень на рік тільки на першому етапі, з поступовим збільшенням внесків”, – йдеться в листі.

Довідка Finance.ua:

  • Накопичувальна пенсійна система може бути запроваджена в Україні в 2021 році. Зараз обговорюється джерело фінансування і визначається казначей.
  • Мінсоцполітики представило варіант накопичувальних пенсій. Законопроєкт передбачає три професійні пенсійні програми.
  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль допускає впровадження накопичувального рівня пенсійної системи до 2021 року. На його думку, накопичувальна система – це єдиний шлях для майбутніх пенсіонерів отримувати гідну пенсію, а для бізнесу – зберегти адекватне навантаження.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас