Як гроші МВФ позначаться на курсі долара в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як гроші МВФ позначаться на курсі долара в Україні

Особисті фінанси
12814
Найближчим часом, як очікується, в Україну надійде перший транш у рамках нової кредитної угоди з Міжнародним валютним фондом (МВФ).
Крім того, що ці гроші зменшать дефіцит бюджету, вони відкриють для України можливість отримати допомогу від інших міжнародних партнерів. Така ситуація опосередковано позначиться і на обмінному курсі, вважає президент інвестиційної групи “Універ” Тарас Козак.
“Тобто протягом найближчого місяця золотовалютні резерви НБУ зростуть мінімум на 3-4 млрд грн. І це буде чинником, який буде також грати на посилення гривні”, – констатує Козак.
Однак, на думку експерта, це не призведе до занадто сильного зміцнення гривні. Принаймні долар по 23 або 24 грн, як влітку минулого року, найближчим часом ми навряд чи побачимо.
“Якби ці гроші проходили через міжбанківський ринок, тобто потрапляли в бюджет через міжбанк, тоді долар міг би дуже швидко подешевшати до 23 грн. Але, оскільки це будуть двосторонні домовленості, я не думаю, що буде прямий вплив цих грошей на курс. Втім, може бути дотичний, опосередкований вплив. Чим більші золотовалютні резерви, тим гривня міцніша. І банки, і багато людей розуміють, що доларів багато і що вони прийшли до нас надовго – на 5, 7 років, деякі кредити на 10 років. Крім того, платіжний баланс України зараз позитивний. Тобто в Україну зараз надходить більше доларів, ніж виходить за її межі. Експортери працювали, а імпортувати мало хто хотів. Тому що промтоварні магазини були закриті, імпорту дуже мало продавалося. У другому кварталі, за підсумками червня, я думаю, показники платіжного балансу будуть ще кращі. Тому що IT-сектор працює, агрокомпанії експортують свою продукцію, залізна руда теж непогану ціну зараз має на світовому ринку. Можливо, вона зараз менше продається, але ціна непогана. Тому надходження валюти в країну будуть хороші, а виводитися валюта буде значно менше”, – пояснює Козак.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас