Коронакриза може завдати нищівного удару по "Укрзалізниці" - Кабмін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коронакриза може завдати нищівного удару по "Укрзалізниці" - Кабмін

Казна та Політика
512
Кабінет міністрів України допускає, що коронакриза може завдати нищівного удару по залізничному сектору України, який і без кризи перебуває в скрутному становищі.
Про це сказано в ухваленій 27 травня комплексній урядовій програмі з відновлення вітчизняної економіки.
Такий негативний прогноз розробники програми пояснюють недоотриманням доходів від вантажних перевезень через зниження попиту, яке обумовлено уповільненням економіки, а також від пасажирських перевезень – через їхнє зупинення на час карантину.
Кабмін зазначив, що основу доходу «Укрзалізниці» формують вантажні перевезення (88% в 2019 році), причому з 2013 року дохід від вантажних перевезень зріс майже вдвічі, попри поступове зниження обсягів, що обумовлено зростанням вартості перевезень. При цьому очікується падіння вантажоперевезень на 5% тільки в першому півріччі 2020 року через уповільнення економіки.
Крім того, вказується, що одним з наслідків кризи стане збільшення фінансового тиску і ризик дефолту внаслідок високих кредитних зобов’язань і зменшення інвестиційної привабливості.
Також наголошується, що відсутність ресурсів для інвестицій в умовах нестачі ліквідності унеможливить капіталовкладення в необхідну модернізацію.
«Більшість активів «Укрзалізниці» є критично зношеними. Це негативно впливає на вартість, якість, швидкість і безпеку перевезень. Проблема є настільки значною, що приватні підприємства намагаються вирішити її самостійно: частка приватних вантажних вагонів становить 58% в 2019 році; приватні вагони перебувають в набагато кращому стані: 41% з них були куплені в 2017-2019 роках», – сказано в програмі.
У документі також зазначено, що відкриття ринку приватної тяги допоможе модернізувати рухомий склад за допомогою приватного капіталу.
«Для модернізації «Укрзалізниці» необхідно інвестувати 30-60 млрд доларів до 2030 року. У 2019 році обсяг капітальних інвестицій становив 15 млрд грн», – сказано в програмі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас