Тотального перегляду внесених до Податкового кодексу змін не буде - Гетманцев — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тотального перегляду внесених до Податкового кодексу змін не буде - Гетманцев

Казна та Політика
646
Робоча група обговорить необхідність внесення змін до закону з поправками в Податковий кодекс (відомий як закон «1210»), але тотального перегляду документу не буде.
Про це Данило Гетьманцев, нардеп від Слуги народу, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики сказав в коментарі Радіо НВ.
«Буде створена робоча група, яка буде обговорювати питання щодо вступу в дію деяких положень цього законопроєкту, можливого перенесення їх вступу в дію і можливого внесення деяких змін до нього. Але це не буде тотальний перегляд законопроєкту», -заявив Гетманцев.
Він додав, що закон «містить набагато більше позитивних новел для бізнесу, ніж тих норм, які викликають у бізнесу певні сумніви та заперечення».
«Норма щодо прискореної амортизації, наприклад, яка дозволяє реінвестувати гроші в бізнес без сплати податків. Законопроєктом дозволяється використання виробничого методу амортизації. Ви побачите те, що вперше за всю історію незалежності держава стає відповідальною перед платником податків за порушення його прав у вигляді конкретних штрафів. Ви побачите, що платник податків може бути притягнутий до фінансової відповідальності виключно за наявності вини за ухилення від оподаткування. Ви побачите розширення електронного кабінету платника податків, зменшення штрафів щодо податкових накладних, якщо ми говоримо про податкові накладні з ПДВ у певних випадках», — пояснив Гетманцев.
Він підкреслив, що норми, спрямовані на протидію звичним схемам з ухилення від оподаткування, ніколи не викликають у бізнесу захоплення.
«Збентежили більш за все питання, що пов’язані з операціями з нерезидентами, контрольованими іноземними компаніями, інструментами тонкої капіталізації, яку ми вводимо, і цими конструктивним дивідендами також, тобто інструменти, які спрямовані на протидію ухиленню від оподаткування з використанням низькоподаткових юрисдикцій. Всі повинні сплачувати податки. Закон один для всіх — і для великих, і для малих, і для середніх. І це нормальна практика цивілізованої держави, європейської держави, яку ми, якщо хочемо дійсно мати цивілізоване суспільство, повинні запровадити. Тому ці рішення спрямовані на детінізацію нашої економіки, виведення з тіні значної частини, яка на сьогодні перебуває в тіні і забезпечення рівних умов для господарювання та для оподаткування всьому бізнесу», — сказав Гетманцев, який був автором законопроєкту № 1210.

Довідка Finance.ua:

  • Закон про внесення змін до Податкового кодексу України передбачає імплементацію положень плану BEPS по боротьбі з розмиванням податкової бази, скасування правок, через які експортери сої та ріпаку втратили право на відшкодування податку на додану вартість. Закон також підвищив оподаткування залізної руди на 50% (з 8 до 11−12% в залежності від цін на руду).
  • Бізнес критикував закон, зокрема через те, що він передбачає розширення можливостей фіскальних органів застосовувати штрафи та можливість продовження податкових перевірок, а також збільшує податкове навантаження на деякі галузі економіки.
  • Президент Володимир Зеленський підписав закон 21 травня. Він набрав чинності 23 травня. Гетманцев заявляв, що розглядається можливість перенесення терміну початку дії положень, які стосуються контрольованих іноземних компаній, ще на рік (на січень 2022 року).
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас