В Україні планують по-новому регулювати ринок страхування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні планують по-новому регулювати ринок страхування

Казна та Політика
1416
В Україні представили нову модель регулювання ринку страхування. Фахівці Національного банку та представники страхового ринку обговорили Білу книгу “Майбутнє регулювання ринку страхування”.
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
“Активно рухаємось до створення нового регулювання для небанків, які з 1 липня перейдуть під опіку Національного банку”, – повідомляють в Нацбанку.
Так, в НБУ заявили, що пропонують фундаментально нове регулювання для ринку, спрямоване на вирішення ключових його проблем, що негативно впливають на стійкість та прозорість ринку, конкурентне середовище. До них відносяться:
  • проблеми з платоспроможністю та ліквідністю;
  • відсутність чіткої бізнес-моделі в більшості компаній;
  • низький рівень управління ризиками та корпоративного управління.
Також учасники ринку та фахівці НБУ обговорювали питання захисту прав споживачів, майбутні вимоги до капіталу та страхових резервів, підвищення вимог до прозорості страхових компаній.
Йшлось і про недостатню кількість якісних активів, у які можуть інвестувати страхові компанії.
В Україні планують по-новому регулювати ринок страхування
Що стосується регулювання діяльності страхових посередників та їхніх різних моделей роботи, то зі сторони Національного банку було висловлено позицію щодо необхідності реєстрації страхових агентів та формування певних мінімальних вимог до тих, хто виконує таку функцію. У відомстві уточнили, що більш детально вони будуть викладені у пропозиціях до проєкту закону про страхову дистрибуцію, над яким триватиме робота у другому півріччі 2020 року.
Переліцензування компаній від 1 липня не відбуватиметься. За словами директора департаменту ліцензування НБУ Олександра Бевза, компанії, які працюють сьогодні, автоматично отримають ліцензію на ті види страхування, які вони вже здійснюють. І тільки якщо компанія вирішить розширити цю ліцензію на додаткові види страхування, вона повинна буде подати відповідні документи до НБУ.
“Усі надані ринком пропозиції та зауваження, озвучені під час зустрічі та надіслані до НБУ, будуть враховані в подальшій роботі над пропозиціями до проєктів законів та підзаконних актів”, – резюмується в повідомленні.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас