Чи небезпечне використання готівки під час пандемії COVID-19 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Чи небезпечне використання готівки під час пандемії COVID-19

Особисті фінанси
853

Готівкові гроші переносять коронавірус: фейк чи правда

До теми COVID-19 сьогодні небайдужий ніхто. Про вірус і способи протистояння йому не говорить хіба що ледачий. І це часом грає злий жарт з тими, хто ставиться до інформації недостатньо скептично. Разом з достовірними даними в хід йде і дезінформація або неперевірені факти. Хибні дані поширюються швидше за сам вірус, і вже дуже складно відрізнити правду від вигадки або кимось висловлених побоювань в пориві паніки.
Наприклад, одним з таких “фейків” стала заява, що коронавірус може передаватися через готівку. Причиною такої хибної думки могло стати спотворене трактування рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, що на момент пандемії краще перейти на безконтактні платежі, а також ретельно мити і дезінфікувати руки після контакту з готівкою. Про це йдеться в матеріалі наших партнерів Cassida.com.ua.
Гроші – носій величезної кількості бактерій. До них торкаються мільйони людей, їх носять в брудних кишенях, підбирають з землі, кладуть на не завжди чисті поверхні. Саме тому з міркувань особистої гігієни необхідно мити руки і/або обробляти їх антисептиком після контакту з готівкою. Те саме потрібно робити також після використання банківських карток, терміналів, банкоматів, адже вони теж не відрізняються стерильністю. Грубо кажучи, руки просто потрібно регулярно мити, і це правило було золотим завжди. Крім того, на момент карантину не варто забувати про засоби індивідуального захисту – рукавички, маски, респіратори.
Чи небезпечне використання готівки під час пандемії COVID-19

Чи можна заразитися коронавірусом через банкноти, і як убезпечити себе під час використання готівки

Організація охорони здоров’я спростувала інформацію про те, що вірус може передаватися за допомогою готівкових грошей. Так, готівка може містити бактерії, але їх кількість замала, щоб здорова людина могла заразитися COVID-19.
Під час операцій з грошима ВООЗ рекомендує:
  • ретельно мити і дезінфікувати руки після використання банкнот;
  • не чіпати обличчя після контакту з купюрами, монетами, терміналами, банківськими картками;
  • дезінфікувати банківські картки, мобільні пристрої після здійснення оплат;
  • віддати перевагу безконтактним методам оплати, але не забувати при цьому проводити дезінфекцію гаджетів і карток.
Токож НБУ зробив заяву, що буде зберігати всі отримані від банків купюри в окремому сховищі протягом щонайменше 14 днів, а далі проводити дезінфекцію банкнот, піддаючи їх термічній обробці при температурі 160 градусів.
Чи небезпечне використання готівки під час пандемії COVID-19

Готівкові та безготівкові розрахунки: як безпечно працювати з грошима

Чи передає готівка коронавірус? Він може зберігатися на будь-яких поверхнях, в тому числі пластику і папері, від 3 до 9 днів, як і інші види вірусів. Але це не означає, що варто припинити користуватися паперовими грошима. Всюди незліченна кількість бактерій, варто з цим змиритися і завжди дотримуватися правил особистої гігієни. Крім того, що необхідно мити руки, дезінфікувати поверхні і використовувати рукавички, можна також убезпечити себе шляхом автоматизації роботи з готівкою – використовувати лічильники банкнот замість ручного перерахунку. Це особливо актуально для супермаркетів, АЗС, підприємств з регулярним обігом готівки.
Серед виробників рекомендуємо звернути увагу на американський бренд Cassida. Компанія пропонує різні рішення з обробки готівки для підприємств з різним обігом готівки. Компанії малого бізнесу обирають лічильник банкнот Cassida Kolibri UV з ультрафіолетовою детекцією і перевіркою купюр на здвоєність, швидкість рахунку апарату – 1000 банкнот/хвилину. Для підприємств із середнім обігом готівки хорошим варіантом стане серія Cassida Advantec 75. Модельний ряд представлений трьома пристроями:
  • Cassida Advantec 75 SD/UV (з перевіркою купюр в ультрафіолеті, за розміром і оптичною щільністю),
  • Cassida Advantec 75 SD/UV/MG (+магнітна детекція),
  • Cassida Advantec 75 Value (з ультрафіолетовою, магнітною та інфрачервоною детекцією, за розміром і оптичною щільністю).
Моделі обробляють до 1500 банкнот/хвилину.
Крім того, компанія розробила спеціальний дезінфектор для роботи з обладнанням. Всередину кабіни поміщається рахункова машинка для грошей, і робота з готівкою відбувається всередині дезінфектора. Таким чином бактерії, мікроби, пил на банкнотах не розсіюються і будуть знищені вже під час перерахунку.
Не піддавайтеся паніці і спокійно користуйтеся готівкою, головне – після оплати обробляйте руки антисептиком. Бережіть себе і своїх близьких!
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас