В НБУ дали відповіді на 5 запитань щодо нового закону про фінмоніторинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ дали відповіді на 5 запитань щодо нового закону про фінмоніторинг

Особисті фінанси
2663
28 квітня встановлюються оновлені вимоги до переліку інформації про платника і одержувача, яка повинна супроводжувати переказ коштів. В Нацбанку дали відповіді на 5 найактуальніших запитань щодо цього.
Про це повідомляє регулятор на сторінці FACEBOOK.
Про готівкові перекази. 5 тис. грн – це багато чи мало для переказів через ПТКС (термінали самообслуговування та банкомати з функцією прийому готівки).
Цікавий факт: середній чек переказу через ПТКС в Україні становить 832 грн. Це у 6 разів менше, ніж встановлений ліміт у 5 тис грн. Іншими словами, більшість операцій із поповнення готівкою через ПТКС – невеликі. І встановлення обмеження у сумі 5 тис. грн не створює суттєвих незручностей.
Якщо ж є потреба у переказі більшої суми, тоді потрібна ідентифікація платника. Це може бути зчитувач банківської картки. Але. Ми не зобов’язуємо власників ПТКС обладнувати термінали зчитувачами. Все на їхній розсуд. Вони зможуть надавати послуги з готівкового переказу до 5 тис. грн без ідентифікації.
Відкрити рахунок, не виходячи з дому. Це для всіх, хто хоче отримати фінпослуги, не встаючи з дивану, перебуваючи в маленькому населеному пункті, або для тих, кому просто лінь іти до банківського офісу.
Для ідентифікації працівник банку зможе поспілкуватися з вами через відеозв’язок, перевірити ваші документи, засвідчити особу. Або ж ідентифікація може бути через BankID НБУ чи електронний ключ. Є й інші прості і зручні моделі.
Про послуги мобільних операторів та електронні гаманці. Мобільні оператори зможуть, як і раніше, надавати послуги неідентифікованим абонентам. Норми закону не регулюють телекомпослуги.
Без будь-яких змін та обмежень відбуватиметься оплата мобільного зв‘язку, розрахунки бонусними картками. Закон вимагає лише дізнатися, хто є власником електронних гаманців, і це треба буде зробити до 1 січня 2021 року.
Спрощення фінмоніторингу для банків та їхніх клієнтів. Важлива новинка закону – підвищення суми обов’язкового фінмоніторингу зі 150 до 400 тис. грн та скорочення переліку ознак для перевірки операцій з 17 до 4.
Це означає, що зменшиться кількість операцій, які будуть перевірятись. Одночасно ми послаблюємо фінмоніторинг для сумлінного бізнесу та порядних громадян, й посилюємо контроль для нечесних підприємців та злочинців.
Про перехідний період. Норми закону вже діють з 28 квітня. Але всім учасникам ринку надається перехідний період, часу достатньо – до 1 січня 2021 року. Це означає, що під час перевірки Національний банк не штрафуватиме фінустанову за невиконання вимог цього закону, якщо не буде інших порушень. Але це не означає, що нічого робити не потрібно. Час дається для налаштування внутрішніх процедур та технічних моментів.
Перехідний період для розробки власних процедур також отримають нові суб’єкти первинного фінмоніторингу: поштові оператори, нотаріуси, ріелтори, аудитори, бухгалтери та інші.

Довідка Finance.ua:

  • Нові вимоги вводяться в зв’язку з набранням чинності Законом України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення”.
  • Ці норми не торкнуться: оплати житлово-комунальних послуг, оплати податків, штрафів, інших обов’язкових зборів і платежів (незалежно від суми), сплати кредиту в сумі до 30 тис. грн; переказів для оплати товарів і послуг, здійснених платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми); всі наявні перекази в межах України в сумі до 5 тис. грн; зняття коштів зі свого рахунку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас