Макроекономічний прогноз: Економічний спад триватиме два квартали та становитиме 2% у 2020 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Макроекономічний прогноз: Економічний спад триватиме два квартали та становитиме 2% у 2020 році

Особисті фінанси
32
Нижче подано актуальний макроекономічний прогноз на 2020 рік за базовим (найбільш імовірним) сценарієм, що його розроблено Аналітичним відділом Альфа-Банку Україна.
Головне
  • Річні втрати економіки від коронавірусу оцінюються у 5% ВВП: прогноз на 2020 рік переглянуто зі зростання реального ВВП на 3,2% до спаду на 2%
  • Пригнічений попит підтримуватиме інфляцію низькою, незважаючи на зростання бюджетного дефіциту
  • Завдяки випереджальному зменшенню імпорту Україна покращить зовнішньоторговельний баланс на USD 4 млрд.
Докладно
Через вимушену часткову зупинку економіки на карантин і погіршення ситуації на зовнішніх ринках ми суттєво погіршили прогноз динаміки реального ВВП України у 2020 році: від зростання на 3,2% до спаду на 2%. За нашими оцінками, спад економіки у найскрутнішому ІІ кварталі сягне 7% рік-до-року. Спад триватиме і у ІІІ кварталі, а економіка зможе повноцінно відновитися від шоку тільки у 2021 році.
Під час розробки базового сценарію прогнозу ми виходили з припущення, що карантинні обмеження для підприємств непродуктової торгівлі, офісної роботи та частково – для внутрішнього транспорту будуть суттєво пом’якшені у другій половині травня, що дасть змогу відновити основну частину втраченої ділової активності. При цьому суттєві обмеження на міжнародні подорожі, індустрію офлайн-розваг і низку інших сервісів можуть бути продовжені. У випадку погіршення епідеміологічної ситуації та можливого подовження жорстких карантинних заходів широким фронтом тенденція прямуватиме за більш песимістичним сценарієм.
Наш базовий прогноз також передбачає досягнення Україною угоди з Міжнародним валютним фондом про нову кредитну програму в ІІ кварталі 2020 року, що разом з коштами від інших міжнародних фінансових організацій (МФО) дасть змогу профінансувати основну частину стрімко збільшеного дефіциту державних фінансів, що сягне 8% ВВП у 2020 році. Через стрімке розширення бюджетного дефіциту відношення державного боргу до ВВП України в 2020 році зросте до 61% ВВП, повернувшись до показника 2018 року.
ВВП України у 2016-2020 роках, % реальної річної зміни
Макроекономічний прогноз: Економічний спад триватиме два квартали та становитиме 2% у 2020 році
Джерела: Державна служба статистики, прогноз Альфа-Банку Україна
Ми вважаємо, що нова ситуація зберігає баланс інфляційних ризиків на користь збереження низької інфляції упродовж 2020 року. Зокрема, зниження цін на нафтопродукти та природний газ компенсує значну частину ажіотажного зростання цін на деякі продовольчі товари цією весною. Згідно нашого базового прогнозу, середньорічне зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) у поточному році становитиме лише 3,4% порівняно із 7,9% у 2019 році, як ми і передбачали на початку цього року. Лише наприкінці 2020 року інфляція повернеться до цільового діапазону Національного банку України (4-6%).
Низька інфляція сприяє продовженню курсу Національного банку України на пом’якшення монетарної політики. Ми вважаємо заданий НБУ орієнтир на зниження облікової ставки до 7% річних у середині 2020 року реалістичним і не виключаємо ще більшого пом’якшення грошово-кредитної політики у ІІІ кварталі в разі переважання пригніченого попиту над зростанням цін. Найближчі два квартали за умови залучення зовнішнього фінансування державних фінансів містять вікно можливостей для більш акомодативної монетарної політики з метою підтримки економіки.
Індекс споживчих цін (ІСЦ) у 2017-2020 роках, % річної зміни
Макроекономічний прогноз: Економічний спад триватиме два квартали та становитиме 2% у 2020 році
Джерела: Державна служба статистики, прогноз Альфа-Банку Україна
Невисока за українськими історичними стандартами інфляція стримуватиме спад реальних наявних доходів домогосподарств в умовах сповільнення динаміки оплати праці та зменшення доходів від підприємницької активності. За нашими оцінками, зростання реальних заробітних плат за підсумками 2020 року становитиме 6,7%, що видається незначним погіршенням (у 2019 р. зростання становило 9,8%). Проте збільшення безробіття та скорочення доходів малого бізнесу стрімко погіршать динаміку реальних наявних доходів населення: зі зростання на 6,5% у 2019 році до нульової динаміки у 2020 році. Однією з важливих макроекономічних змін у 2020 році має стати випереджальний спад обсягів імпорту порівняно з експортом. Зокрема, це буде зумовлено стрімким зниженням цін на імпортовані енергоносії, вимушеним тимчасовим скороченням внутрішнього попиту на широкий асортимент імпортованих товарів через карантинні обмеження, а також масовим скороченням туристичних подорожей. Ці чинники переважатимуть над негативними ефектами зниження цін на металургійну продукцію та зменшення врожаю ранніх зернових у 2020 році. Ми очікуємо, що дефіцит торгівлі товарами та послугами у 2020 році звузиться на USD 4 млрд. до USD 8 млрд. Це, своєю чергою, разом із фінансуванням від МФО, сприятиме збереженню стабільності на валютному ринку та поповненню золотовалютних резервів Національного банку України.
За матеріалами:
Альфа-Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас