Товарообіг на українській митниці впав на 5% через коронавірус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Товарообіг на українській митниці впав на 5% через коронавірус

Казна та Політика
225
Введення обмежувальних заходів в Україні, а також у сусідніх державах через коронавірусну інфекцію вплинуло на роботу української митниці – товарообіг за перший квартал 2020 року впав на 5% порівняно з відповідним показником минулого року, тоді як було заплановано зростання на 11,3%.
Про це стало відомо після зустрічі Європейської Бізнес Асоціації з головою Державної митної служби України Максимом Нефьодовим.
При цьому ще більше падіння прогнозується в квітні. Серед причин: закриття кордонів, падіння цін на основні імпортні товари (бензин, дизель та інші), падіння промислового і споживчого попиту.
А ось недавні зміни до держбюджету на 2020 рік, на думку Нефьодова, не повинні зачепити плани щодо реформи служби. Зокрема, підвищення заробітних плат співробітникам митниці, які пройдуть переатестацію. Сам процес переатестації запустять вже після завершення карантину.
Водночас витрати на розвиток будуть обмежені і частково перенесені в новий стабілізаційний фонд уряду.
У Держмитслужбі також запевнили бізнес, що карантин не повинен відчутно вплинути на терміни впровадження інституту уповноваженого економічного оператора (АЕО) і режиму загального транзиту. Для режиму загального транзиту вже проводиться тестування програмного забезпечення, а Міністерство фінансів винесло проєкт постанови про АЕО на публічне обговорення. Нефьодов сподівається, що перші авторизовані економічні оператори з’являться вже до кінця року.
Що ж стосується інших проєктів, наприклад, ініціативи щодо застосування конвенції Пан-Євро-Мед (інструмент, який встановлює ідентичні правила походження товарів, що застосовуються в рамках угод про вільну торгівлю між договірними сторонами) з Грузією та Ізраїлем, то угоди вже ратифіковані і після деяких технічних процедур (публікації в офіційному журналі Єврокомісії) Грузія й Ізраїль стануть першими країнами, яким для України буде доступна діагональна кумуляція з ЄС.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас