Мінфін отримав право на операції з ВВП-варантами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін отримав право на операції з ВВП-варантами

Фондовий ринок
369
Закон з поправками до державного бюджету на 2020 рік, який Верховна Рада прийняла за основу і в цілому на позачерговому засіданні в понеділок, надає право Міністерству фінансів здійснювати операції з державними деривативами (ВВП-варантами), включаючи їх обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж.
Відповідно до закону, умови таких угод визначає Кабінет міністрів.
“Надати Міністерству фінансів право здійснювати операції з державними деривативами, включаючи їх обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж, в тому числі, у вигляді виключення з положень частини першої статті 16 Бюджетного кодексу України, за рахунок здійснення державних запозичень понад обсяги, встановлені додатком № 2 до цього закону”, – йдеться в тексті закону.
Таким чином, одним з джерел для здійснення таких угод можуть бути, як виняток, держпозики понад обсяги, встановлені в державному бюджеті для фінансування його дефіциту.
При цьому, прийняті поправки до держбюджету збільшують граничний розмір держборгу на кінець цього року з 2,045 трлн грн і гарантованого 318,4 млрд грн до 2,386 трлн грн.
Нова редакція закону про держбюджет передбачає також можливість надавати держгарантії компаніям під весь обсяг виконання боргових зобов’язань, що залучаються на інвестпроекти, тоді як чинний закон про держбюджет обмежує їх 80% таких зобов’язань.
ВВП-варанти були випущені в рамках реструктуризації держборгу в 2015 році замість єврооблігацій на номінальну суму $3,2 млрд і не є частиною держборгу країни. Платежі по ВВП-варантах будуть здійснюватися щорічно в грошовій формі в доларах США в залежності від динаміки зростання реального ВВП України в 2019-2038 роках, проте через два календарні роки – тобто між 2021-м і 2040 роками.
Якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3% або реальний ВВП буде менше $125,4 млрд, виплат за паперами не буде. У разі якщо приріст реального ВВП складе від 3% до 4%, виплата по паперах складе 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо вище 4% – то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%. Крім цього, з 2021-го по 2025 платежі обмежені 1% ВВП.
Орієнтовно виплати за ВВП-варантами в 2021 році оцінюються в $40 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас