Раді, щоб уникнути дефолту, слід терміново ухвалити закони про банки і обіг земель - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Раді, щоб уникнути дефолту, слід терміново ухвалити закони про банки і обіг земель - банкіри

Казна та Політика
1161
Верховній Раді слід терміново ухвалити законопроєкти №3260 про вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності та №2178-10 про обіг земель сільськогосподарського призначення, які є prior actions для нової програми з МВФ, оскільки в іншому разі країні загрожуватиме дефолт.
Такої думки дотримуються банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“Якщо Україна сподівається на “авось”, а криза затягнеться, перспективи дефолту і глибокої кризи стануть дуже реальними”, – сказала виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, додавши: ніхто не знає, перед яким викликом кризи перебуває Україна.
За її словами, зокрема, ухвалення законопроєкту Про банки дуже важливе для макрофінансової стабільності країни. “Його ухвалення є критичним відразу в двох сенсах: страхування державних фінансів від ще більшого дефіциту і забезпечення фінансування держави від міжнародних фінансових організацій, що дозволить профінансувати антикризові заходи в економіці”, – підкреслила експерт.
Коробкова зазначила, що внести законопроєкт про ринок землі до порядку денного позачергового засідання буде проблематично, оскільки депутати ще не завершили розгляд сотень поправок, які були зареєстровані. Однак, на її думку, відкладати цей документ на невизначений термін не можна.
“Поки Україна не виконає ті prior actions, які пообіцяла, Фонд не затвердить нову програму підтримки України, а без цього інші донори також нічого Україні не пропонуватимуть. Враховуючи ситуацію в світі і “велику чергу” нових потенційних позичальників до міжнародних фінансових організацій, яка зараз формується, кожен день зволікання з програмою МВФ ставить нас все далі в черзі за отриманням настільки необхідних фінансів”, – вважає експерт.
Коробкова підкреслила, що зараз Україна не перебуває на межі дефолту, проте в тривалій перспективі без підтримки з боку МВФ країні буде надзвичайно важко фінансувати дефіцит держбюджету і платити за міжнародними зобов’язаннями, термін яких закінчується в цьому році.
У свою чергу старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик також сподівається, що необхідні закони для виконання prior actions будуть проголосовані, Україна отримає розширену допомогу від МВФ.
Він пояснив, що внаслідок економічної кризи, що розгортається, істотно постраждає дохідна частина державного бюджету країни і одночасно значно збільшаться витрати на боротьбу з COVID-19, а також на соціальну підтримку людей в умовах зростання безробіття і зниження рівня доходів населення.
На його думку, секвестуванням ситуацію не врятувати через критично високий відсоток захищених статей, тому дефіцит бюджету збільшиться в рази, тоді як можливості з його фінансування згортаються: внутрішній і зовнішній попит на держоблігації України наближається до нуля, про успішне виконання програми приватизації також можна забути.
“В України в ситуації, що склалася, просто немає мало-мальськи прийнятної альтернативи продовженню співпраці з МВФ. В іншому разі це – напевно дефолт, Втеча інвесторів і виведення дивідендів, масована непокрита емісія для монетизації дефіциту бюджету, девальвація на багато десятків відсотків, гіперінфляція, зубожіння населення, масове безробіття, зростання соціальної напруги, злочинності, політична криза… без перспектив швидкого відновлення”, – зазначив експерт.
При цьому він додав, що вірить у перемогу здорового глузду і інстинкту самозбереження, у зв’язку з чим банківський законопроєкт і законопроєкт про землю будуть ухвалені.
Голова правління Піреус Банку Сергій Наумов також висловив сподівання, що законопроєкти, які є prior actions для співпраці з МВФ, будуть ухвалені. На думку експерта, зараз фокус міжнародних донорів дещо зміщений, оскільки у зв’язку з поширенням коронавірусу багатьом країнам знадобиться фінансова допомога.
“Думаю, ми її отримаємо в будь-якому разі, в рамках боротьби з пандемією, незалежно від ухвалення законів, проте не думаю, що суми допомоги будуть великими. Інші кредити МВФ будуть доступні нам після виконання домовленостей”, – вважає голова правління Піреус Банку.
Начальник відділу по роботі з інвесторами банку “Кредит Дніпро” Андрій Приходько пояснив, що технічно Україна має можливість без залучення нового боргу оплатити всі витрати на обслуговування валютного боргу в $11 млрд при поточному рівні золотовалютних резервів $25 млрд.
Він пояснив, що в цьому разі рівень ЗВР знизиться до критичного рівня трохи більше ніж два місяці покриття критичного імпорту при нормальному рівні мінімум три місяці, що неприпустимо в умовах кризи. “Тим більше, що інвестори навряд чи будуть інвестувати в українські ОВДП і євробонди в умовах світової кризи, навпаки, вони будуть намагатися вийти з високоризикових активів, якими, власне, вважаються українські облігації”, – додав експерт.
За словами Приходька, якщо Україні не вдасться залучити у МВФ та інших кредиторів принаймні $5 млрд в поточному році, то країні не залишиться іншого виходу, окрім як просити про нову реструктуризацію у власників українського суверенного боргу, особливо враховуючи різке зростання витрат державного бюджету, пов’язаних з подоланням коронавірусу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас