Мінфін зекономив на борзі 7 млрд грн завдяки зміцненню гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін зекономив на борзі 7 млрд грн завдяки зміцненню гривні

Казна та Політика
1206
Міністерство фінансів в рамках обслуговування державного боргу у 2019 році зекономило 26 млрд грн. Зокрема, 19 млрд грн вдалося зекономити через зменшення відсотків, а ще 7 млрд грн – завдяки зміцненню курсу гривні.
Про це повідомили в коментарі The Page у міністерстві.
Там прогнозують, що цього року економія на курсовій різниці буде більшою, ніж на ставках. Адже у бюджеті закладений досить консервативний курс гривні, тоді як ставки знижуватимуться вже менш динамічно, ніж у попередньому році.
У березні та вересні Мінфін має сплатити відсотки за раніше випущеними євробондами. Ці платежі й складуть найбільшу частину економії на цьогорічному обслуговуванні держборгу.
Загалом економія для України на борзі завдяки зміцненню гривні може скласти близько 450 млрд грн впродовж наступних років, зазначав раніше заступник голови Національного банку України Олег Чурій.
Борг державного сектору економіки – це близько $50 млрд, борг приватного сектору від нерезидентів і українських банків – ще близько $100 млрд.
«Простий підрахунок показує, що завдяки зміцненню курсу на 3 грн до долара економія складає сотні мільярдів гривень для бюджету на відсоткових платежах», — зазначив він.
Разом з тим у Мінфіні таку оцінку вважають дещо завищеною.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
The page
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас