Секрети банківських карт, про які корисно знати всім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секрети банківських карт, про які корисно знати всім

Особисті фінанси
55
1. Розшифровуємо номер карти
Номер карти – це не порядковий номер. Кожна цифра містить важливу інформацію.
Отже, перша цифра говорить про приналежність до платіжної системи. 3 – American Express, 3 – JCB International, 3, 4, 5 – Maestro, 4 – Visa, 5 – MasterCard, 6 – China UnionPay. Наступні п’ять цифр – інформація про банк і категорію картки. Далі йдуть 9 цифр, які корисні тільки банку – вони ідентифікують власника.
Остання цифра – перевірочна. За спеціальним алгоритмом (називається “Луна”) обчислюють відповідність номера карти і перевірочного числа. Це потрібно для виявлення випадкових помилок, наприклад, при ручному введенні.
2. Що означають цифри на зворотному боці
Тут є тризначний код CVV (для Visa) або CVC (для MasterCard). В обох випадках мова про ще одну міру безпеки. Цей код дозволяє здійснювати транзакції без реальної карти. Приклад – покупки в Інтернеті.
Як і PIN-код, CVV / CVC не можна нікому повідомляти і навіть показувати.
3. Банківська картка під ультрафіолетом
Банківські картки захищають так само, як і звичайні гроші. Наприклад, один із способів захисту — нанесення знаків дійсності, які можна побачити під ультрафіолетовим випромінюванням. На картах Visa — букву «V», на MasterCard — літери «M» і «C», на American Express — зображення орла.
4. Кредитна або дебетова у чому різниця?
Всього налічується 7 видів банківських карт. Але кредитні та дебетові видають найчастіше. Основна їх відмінність в тому, кому належать гроші на рахунку. На кредитній карті – кошти банку, на дебетової (розрахункової) – ваші.
Карта з овердрафтом – золота середина. Вона дозволяє використовувати більше грошей, ніж на рахунку, але межа нижче, ніж на кредитці.
5. Технічний овердрафт
Існує поняття “технічний овердрафт”, коли з карти списується сума, що перевищує доступний видатковий ліміт. Часто заборгованість з’являється через курсову різницю при оплаті у валюті іншої країни. Ця різниця одразу ж погашається, коли на рахунок надходять гроші. При цьому банк не нараховує відсоток на борг.
6.Навіщо потрібні ліміти?
Для подвійної безпеки. Встановивши ліміт на день, тиждень або місяць, можна застрахувати себе від імпульсивних покупок. А з іншого боку, обмеживши видачу готівки, ви понесете мінімальні втрати, якщо карту украдуть. Шахраї не зможуть її по-швидкому обнулити.
7. Навіщо вам СМС-повідомлення?
Щоб швидко реагувати на раптове списання! Якщо воно сталося, відразу телефонуйте в банк. Втрата карти або здогади, що хтось знає її реквізити, – теж привід звернутися в call-центр.
Оформити картку від RwSbank та отримати консультацію щодо банківських карток можна за телефоном:
044 590 00 00
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас