В Україні 82% комунальних підприємств мають нульову прибутковість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні 82% комунальних підприємств мають нульову прибутковість

Казна та Політика
997
В Україні нараховується 13 883 комунальних підприємств, на яких працюють 332,7 тисяч осіб. Приблизно 82% комунальних підприємств мають нульову прибутковість. При цьому серед звичайних підприємств таких 68%.А загальна збитковість КП Києва – більше 1 млрд грн.
Про це Finance.ua розповів економіст Центру економічної стратегії Богдан Прохоров під час презентації «Як фінансування комунальних підприємств обмежує конкуренцію?».
“Ми виділили 5 проблем комунальних підприємств. По-перше, це конфлікт інтересів місцевої влади як власника і замовника послуг КП. У сфері державних закупівель КП регулюються національними органами. За даними Youcontrol, найбільше КП реєструвались після чергових місцевих виборів в Україні. Проте є ризики того, що діяльність комунальних підприємств дуже сильно залежить від політичної волі місцевої влади. Друга проблема – відсутність повної і загальнодоступної інформації про стан КП. Ще в 2014-2015 році Мінекономіки намагалося підрахувати кількість державних підприємств в Україні, і дуже багато часу зайняло витягнути фінансову звітність. Зараз фінансову інформацію можна дістати простіше. Третя проблема – спотворення конкуренції через отримання державної допомоги. Четверте – корупція і непрозорість. П’яте – збитковість”, – розповідає Богдан Прохоров.
В Україні 82% комунальних підприємств мають нульову прибутковість
“Всі КП та інші підприємства працюють на різних ринках. Лише близько 20% КП є природними монополіями, решта працює на конкурентних ринках. До потенційно конкурентних ринків відносяться: виробництво й постачання теплової енергії; поводження з побутовими відходами, у тому числі перероблення побутових відходів; послуга з управління багатоквартирним будинком”, – зазначає Прохоров.
В Україні 82% комунальних підприємств мають нульову прибутковість
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас