НБУ констатував збереження ключових ризиків на 2020 рік і появу нових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ констатував збереження ключових ризиків на 2020 рік і появу нових

Казна та Політика
615
Члени Комітету з монетарної політики Національного банку України (НБУ) під час дискусії 29 січня щодо рівня облікової ставки звернули увагу на збереження ключових ризиків для прогнозів НБУ. Про це повідомляється на сайті НБУ.
Йдеться, зокрема, про відстрочку укладення нової програми співпраці з МВФ і посилення загроз для макрофінансової стабільності в результаті рішень українських судів.
Крім цього, учасники дискусії відзначили, що хоча поширення коронавірусу поки що і не розглядається як вагомий і тривалий фактор для макроекономічної та фінансової стабільності для української економіки, але потенційно може стати одним з ризиків для реалізації макроекономічного прогнозу.
“За поточними оцінками, поширення вірусу світом може мати лише короткостроковий ефект у вигляді негативного впливу на український експорт, зокрема металів, а також тимчасового утруднення доступу України до зовнішнього фінансування”,- йдеться в повідомленні.
Водночас позиції членів КМП за розміром зниження облікової ставки в січні розділилися.
За даними НБУ, шість членів КМП поділяли думку щодо доцільності зниження облікової ставки на 200 б.п. до 11,5%. Поступове зниження облікової ставки, на думку цих членів КМП, також є оптимальним для адаптації населення і бізнесу до нових економічних реалій – наближення процентних ставок за депозитами до однозначного рівня. Різке зниження процентних ставок може загальмувати приплив строкових депозитів у банківській системі. Поступове зниження облікової ставки, навпаки, дозволить банкам привести свою процентну політику у відповідність зі змінами монетарних умов, а громадянам і бізнесу – полегшить ухвалення інвестиційних рішень.
Крім того, двоє членів КМП виступили за зниження облікової ставки на 350 б.п. до 10%. На їхню думку, є істотні ризики, що інфляція буде нижчою від прогнозної траєкторії за рахунок відкладеної дії декількох факторів. Перш за все, це рішення щодо перегляду адміністративних цін і тарифів завдяки відносно низькій ціні на газ. Також будуть стримувати інфляцію окремі антимонопольні заходи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас