В Мінекономіці повідомили, що потрібно для економічного успіху України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Мінекономіці повідомили, що потрібно для економічного успіху України

Казна та Політика
670
Для успішного розвитку економіки України протягом п’яти років потрібно щонайменше 50 млрд доларів США прямих іноземних інвестицій.
Про це сказав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов на своїй сторінці у FACEBOOK.
“Якщо ми хочемо досягти успіху, нам протягом п’яти років потрібно 50 млрд доларів США прямих іноземних інвестицій. Також потрібно збільшити щорічні обсяги внутрішнього інвестування в понад два рази. В результаті ми зможемо знизити знос основних фондів від 60,6 до 48%. А якщо хочемо більше, то потрібно більше інвестицій”, – написав Милованов.
Міністр зазначив, що цього року інвестицій очікується “близько 3 млрд зовнішніх, але хотілось би набагато більше. Будемо все для цього робити”.
“Наша стратегія – економічне зростання через накопичення інвестицій та модернізацію, – уточнив Милованов і пояснив, чому економіка України відстає від сусідніх країн. – Чому нашим сусідам, які у 1991 році мали порівняно з Україною схожі початкові умови, вдалося підвищити продуктивність праці, тоді як в Україні ВВП на одного зайнятого за паритетом купівельної спроможності в доларах США усе ще трохи нижче, ніж у 1990 році. Причина – недоінвестованість вітчизняної економіки, яка перетворила Україну на малу, відкриту економіку зі значною часткою сировинно-орієнтованих та низькотехнологічних секторів”.
Нинішній стан економіки України:
  • частка експорту України у світовій торгівлі і ВВП у світовому ВВП – 0,2% та 0,3% відповідно;
  • частка товарів з використанням високих і середньовисоких технологій в експорті товарів – лише 17%;
  • прямі приватні інвестиції на душу населення – лише 767 доларів США;
  • ступінь зносу основних фондів – 60,6% (у сусідів – 35-50%).
“Але Україна має свої історії успіху. ІТ, хімічне виробництво і фармацевтика – це високотехнологічні галузі, які сьогодні успішно інтегруються у глобальні ланцюги доданої вартості і відвойовують позиції на внутрішньому ринку у конкуренції із світовими лідерами. Ще одна історія успіху – це наш агросектор, який останнім часом став високопродуктивною сферою діяльності, яка успішно розвивається та інтегрується у світовий простір”, – зазначив Милованов.
Міністр переконаний, що “кожна з них має свої складові успіху, але спільною для них всіх є інвестиційна складова. І інвестиції не лише у основні фонди, але і у технології, у людський капітал”.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас