Що зміниться в правилах фінансового моніторингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що зміниться в правилах фінансового моніторингу

Особисті фінанси
2438
28 квітня 2020 року набуде чинності закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».
Операції з віртуальними активами підпадуть під фінансовий моніторинг.
Про це розповіла міністр фінансів Оксана Маркарова.
“Оновленим законом ми одночасно й послабили фінансовий моніторинг для сумлінного бізнесу та добропорядних громадян, й посилили контроль для несумлінних підприємців та окремих осіб, які займаються злочинною діяльністю”, – зауважила міністр.
Збільшено граничний поріг суми до 400 тис. грн та зменшили список ознак операцій, про які треба обов’язково повідомляти – тепер їх всього чотири.

Найкращі кредитні картки для зберігання грошей 💳

“Якщо звичайна людина чи підприємство із року в рік ведуть одну і ту саму діяльність, здійснюють зрозумілі і передбачувані транзакції, а банк або бухгалтер розуміють цю діяльність, мають всю необхідну інформацію про клієнта, то не треба щоразу доводити доцільність транзакції, навіть якщо вона перевищує 400 тис. грн”, – зазначила вона.
Підозрілими можуть вважатися:
  • складні фінансові операції;
  • незвично великі;
  • проведені у незвичний спосіб;
  • операції, які не мають очевидної економічної чи законної мети.
Операції з криптовалютами відтепер перевірятиме фінансовий моніторинг:
  • До переліку суб’єктів первинного фінансового моніторингу додаються компанії, які надають послуги з обміну, зберігання, продажу, переказу електронних грошей. В тому числі в цю категорію входять компанії, діяльність яких пов’язана з криптовалютами.
  • Якщо біржі, обмінники, банки або інші компанії здійснюють платежі у криптовалютах на суму більше 30 тис. грн в еквіваленті, вони мають перевірити таку операцію і зібрати докладну інформацію про клієнта.
  • Клієнт у відповідь має надати вичерпну інформацію про походження і призначення своїх віртуальних активів.
  • Якщо така операція здаватиметься підозрілою, про неї необхідно повідомити у Державну службу з фінансового моніторингу.

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада 6 грудня 2019 року прийняла закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас