Головного удару по українській металургії завдала не міцна гривня - Милованов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головного удару по українській металургії завдала не міцна гривня - Милованов

Казна та Політика
2881
Головна причина падіння промисловості — світові ціни, а не посилення курсу гривні: металургійна галузь втратила в 2019 році від зниження світових цін 23,4 млрд грн, а від зміцнення курсу гривні – 4,4 млрд грн.
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.
За його словами, у відносному вимірі, втрати від зміцнення курсу гривні склали 16% від загальних втрат. При цьому, він зазначив, що тривале зміцнення національної валюти — нетипове явище для України.
“Ситуація в українській металургії дійсно складна (спад промислового виробництва на рівні 2,5% за 11 місяців року і 14,2% у листопаді 2019 року до відповідного місяця попереднього року) і, як вже зазначалося в матеріалах Експертної платформи, основна причина цього — зниження світового попиту і цін через торгові війни. Розрахунок на основі даних Державної фіскальної служби України (ДФСУ) про фізичні і вартісні обсяги експорту свідчить, що в січні-листопаді 2019 року втрати експортерів чорних металів від зниження цін на сталь і сталеві напівфабрикати становили близько $900 млн”, — поінформував Милованов.
Міністр підкреслив, що всього за 11 місяців металурги експортували продукції на $8 млрд.
“А середній обмінний курс за січень-листопад склав 26 грн/долар. Отже, якщо припустити, що він склав би спрогнозовані у державному бюджеті 27 грн/долар, то це принесло б українським металургам додатково ₴8 млрд експортної виручки. Або близько $300 млн, що в три рази менше, ніж втрати від погіршення кон’юнктури зовнішнього ринку”, — вважає голова Мінекономіки.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас