Пішохід-порушник повинен оплатити ремонт пошкоджених авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пішохід-порушник повинен оплатити ремонт пошкоджених авто

Особисті фінанси
972
Якщо ДТП відбулось з вини пішохода, він повинен оплатити ремонт пошкоджених автомобілів.
Про це свідчить висновок Верховного Суду від 20.11.2019 у справі №296/2509/16-Ц, пише на сторінці у FACEBOOK Дорожній Адвокат.
“Всі звикли, що завжди винен водій і, як правило, всі матеріальні та моральні проблеми по ДТП лягають на водія. Проте Верховний суд прийняв рішення, яке поклало матеріальну відповідальність саме на винного пішохода”, – ідеться в повідомленні.
Ситуація, яка виникла на дорозі. Все почалось з того, що водій їхав нічого не порушуючи на дозволяючий сигнал світлофору і допустив наїзд на пішохода, який з порушенням правил раптово вибіг на дорогу. Внаслідок даної ДТП пішохід отримав тілесні ушкодження, а належний водієві автомобіль – механічні пошкодження. Зважаючи на те, що винен у ДТП був пішохід, водій подав у суд позов про стягнення з пішохода матеріальної шкоди на відновлювальний ремонт автомобіля.

Кредитні картки для водіїв

Рішення суду. Суд вирішив стягнути з пішохода 73 000 грн матеріальної шкоди. Однак пішохід, який звик до правила «завжди винен водій», не погоджувався компенсувати вартість ремонту автомобіля і оскаржував це судове рішення. Кінцеве рішення по справі виніс Верховний суд, який зробив висновок, що при наявності у діях пішохода, внаслідок яких іншим учасникам дорожнього руху було завдано майнову шкоду, вини пішохід повинен відшкодувати суму.
Таким, чином, якщо ДТП відбулося з вини пішохода, водій має право на відшкодування за рахунок пішохода шкоди на ремонт пошкодженого автомобіля.

Довідка Finance.ua:

  • Штраф для пішоходів за порушення правил дорожнього руху становить 51 гривню.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас