Нова концептуальна система уловлювання CO2 може знизити викиди вантажівок на 90% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова концептуальна система уловлювання CO2 може знизити викиди вантажівок на 90%

Технології&Авто
889
Значна частина викидів вуглекислого газу припадає на транспорт, у Європі майже 40% – на вантажні автомобілі. Дослідники з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) представили нову концепцію, яка дозволить знизити викиди на 90%.
У статті, опублікованій в журналі Frontiers in Energy Research, вчені пропонують вловлювати вуглекислий газ, що вилітає з вихлопної труби вантажівки, і перетворювати його на рідкий діоксид вуглецю, який зберігається в спеціальному резервуарі на даху автомобіля. Цю вуглекислоту потім можна буде доставити на станцію технічного обслуговування, де її використовують повторно, наприклад, перетворять на звичайне паливо.
Уловлювання вуглекислого газу відбувається шляхом попереднього охолодження вихлопних газів. Спеціальний поглинаючий матеріал, розроблений в EPFL, може відокремлювати CO2 від азоту і кисню. Він нагрівається для вилучення вуглекислого газу, а тепло від двигуна автомобіля використовується для його стиснення і перетворення на рідину. Ця система більше підходить для великих транспортних засобів, таких як вантажні автомобілі або автобуси, оскільки сама конструкція досить громіздка і містить капсулу довжиною 2 м і вагою приблизно 7% від загального навантаження вантажівки. Проте дослідники розраховують, що таким чином можна переробити до 90% викидів вуглекислого газу.
На поточний момент система є лише концепцією, і, за оцінками дослідників, для її реалізації знадобиться кілька років. Наступним кроком стане розробка прототипу для перевірки цієї концепції на практиці.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас