Законопроект про реструктуризацію "зеленого" тарифу дозволить Україні уникнути інвестиційних арбітражів - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законопроект про реструктуризацію "зеленого" тарифу дозволить Україні уникнути інвестиційних арбітражів - юристи

Фондовий ринок
1439
Законопроект про реструктуризацію “зеленого” тарифу (№2543) дозволить Україні уникнути інвестиційних арбітражів і стимулює будівництво нових станцій, вважають опитані юристи.
“Законопроект №2543 – це свого роду компроміс, який дозволить знизити фінансове навантаження на гарантованого покупця як за рахунок наявних станцій, так і за рахунок майбутніх. Водночас він дасть хід будівництву нових станцій, оскільки зниження тарифу компенсується продовженням його терміну дії”, – вважає керуючий партнер юридичної фірми Integrites Олексій Фелів.
За його словами, більшість девелоперів, особливо іноземних, позитивно сприйняли законопроект.
“Вони вважають його збалансованою пропозицією, яке враховує інтереси держави, споживачів і інвесторів у “зеленій” енергетиці. Це дає підстави очікувати, що незважаючи на запропоноване зменшення тарифу Україна уникне інвестиційних арбітражів, як це було в багатьох країнах, які ретроспективно переглядали правила держпідтримки “зеленої” енергетики і де згодом інвестиції в сектор були заморожені на десятиліття”, – сказав юрист.
Фелів зазначив, що розвиток “зеленої” енергетики для України – не тільки і не стільки питання споживання екологічно чистої електроенергії, скільки національної безпеки.
“У наступні 5-15 років багато наявних потужностей в атомній і вугільній генерації будуть поступово виводити з експлуатації. Єдиною швидкою і дешевою альтернативою буде саме “зелена” генерація, тому зважений підхід до розвитку сектора повинен бути в числі інших пріоритетних питань національної безпеки України”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас