Субсидія грошима: експерт назвав плюси і мінуси монетизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Субсидія грошима: експерт назвав плюси і мінуси монетизації

Особисті фінанси
2978
З початку року в Україні запрацювала програма монетизації субсидій. Вона спростила не тільки адміністрування. Теоретично дозволила людям економити кошти.
Про це розповів у коментарі Gazeta.ua директор дослідницького центру “Інститут міста” Олександр Сергієнко.
“Раніше відділи субсидій розсилали кошти всім надавачам послуг, які тільки є. Наприклад, у Києві їх понад 200. Тепер гроші “на руки” отримують люди. Далі самі розраховуються за комунальні послуги, які спожили за місяць”, – пояснює Сергієнко.
Принциповим недоліком монетизації називає те, що субсидію розраховують за заниженими нормами.
“У Києві, наприклад, норматив споживання холодної води становить 4,5 кубометри, гарячої — 3. Однак допомогу нараховують тільки на 2,4 “куби” холодної та 1,6 гарячої води. Якщо і вдасться заощадити, то якійсь копійки. Не треба забувати про драконівські правила отримання допомоги. Через них субсидію у цьому сезоні втратили половина домогосподарств”, – каже експерт.
Поки маємо дві моделі монетизації – готівкову та безготівкову. Субсидію у безготівковій формі отримують громадяни, які звернулися до органів соцзахисту після 15 жовтня.
“Це незручно і знову ж таки гроші проходять повз людей. Систему досі не відпрацювали. Щоправда з наступного року обіцяють дозволити змінювати форму нарахування субсидій будь-коли”, – підсумував Сергієнко.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас