НБУ планує підвищити вагу ризику за незабезпеченими споживчими кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ планує підвищити вагу ризику за незабезпеченими споживчими кредитами

Казна та Політика
291
Активний розвиток незабезпеченого споживчого кредитування в Україні може створити ризики, і для недопущення зростання цих ризиків Національний банк планує підвищити вагу ризику за такими кредитами від початку 2021 року.
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
“Споживче кредитування стрімко зростає. Банки все більше послаблюють стандарти схвалення кредитних заявок”, – вказали у НБУ.
Як зауважили у регуляторі, окремі фінустанови дуже активно розширюють свою присутність у цьому сегменті та намагаються агресивно збільшити частку на ринку.
“На думку НБУ, банки недостатньо консервативно оцінюють ризики за незабезпеченими споживчими кредитами. Оцінки ймовірностей дефолтів та втрат у разі дефолтів навіть за поточного стану економіки є заниженими. Попри те, що рівень проникнення таких кредитів на сьогодні є меншим, ніж 5% ВВП, темпи їх зростання є вкрай високими. За січень-вересень 2019 року співвідношення нових споживчих кредитів до приватного споживання сягнуло майже 9%”, – зазначили у Нацбанку.
Також у регуляторі вказали, що кредитування стає помітним чинником внутрішнього споживання.
“Щоб не допустити накопичення системних ризиків, Національний банк має намір запровадити підвищені ваги ризику для таких кредитів від початку 2021 року”, – повідомили у НБУ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас