Запуск «Північного потоку-2» затягується: Газпром просить дозволити будівництво трубопроводу навесні 2020 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запуск «Північного потоку-2» затягується: Газпром просить дозволити будівництво трубопроводу навесні 2020 року

Енергетика
1005
Дочірня компанія Газпрому Nord Stream 2 AG подала заявку на будівництво трубопроводу в обхід України — «Північного потоку-2» — протягом зими-весни 2020 року.
Про це повідомив представник компанії-розробника газопроводу Nord Stream 2 AG агентству dpa.
Зазначається, що заявку має розглянути Федеральне відомство морського судноплавства та гідрографії Німеччини 16 грудня. Це відомство має ухвалити дозвіл продовжити будівництво «Північного потоку-2» у водах Німеччини. Необхідність подання цього дозволу пов’язана з тим, що Данія довгий час блокувала будівництво російського морського трубопроводу у своїх водах. Відповідний дозвіл ця країна надала лише наприкінці жовтня 2019 року.
Газпром очікував завершити «Північний потік-2» до кінця 2019 року. Це надало б Росії можливість запустити цей трубопровід вже з початку 2020 року та відмовитися від послуг транзиту газу через газотранспортну систему України. Договір про транзит газу між Україною та Росією, який зобов’язує Газпром постачати свій газ до Європи через Україну, закінчується 31 грудня 2019 року, а вже 1 січня 2020 року з 10 години ранку транзит газу через Україну може перерватися.
ГТС України влаштована так, що припинення транзиту з Росії може спричинити деякі труднощі з постачанням газу в окремих українських населених пунктах. Україна не купує газу у Газпрому з 2015 року, однак куплений у європейських компаній газ надходить саме з Росії. Через це, припинення транзиту може негативно позначитися на можливостях України імпортувати газ, а також на ціні газу.
Крім цього, транзит російського газу приносить Україні близько 3 мільярдів доларів доходу щороку.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас