День фінансів, 12 грудня: рішення щодо облікової ставки, заборона на повернення банків, продовження валютної лібералізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 12 грудня: рішення щодо облікової ставки, заборона на повернення банків, продовження валютної лібералізації

649
Четвер, 12 грудня: Про рішення зменшити облікову ставку і валютну лібералізацію від НБУ:
Національний банк знизив облікову ставку. Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку з 15,5% до 13,5% річних з 13 грудня. Нагадаємо, 24 жовтня 2019 Національний банк України знизив розмір облікової ставки в Україні до 15,5% річних.
Нацбанк підвищить е-ліміт для інвестицій фізосіб за кордон. Регулятор змінює підхід до формування банками обов’язкових резервів під залучені кошти і продовжує валютну лібералізацію. Удвічі підвищено електронний ліміт для інвестицій фізичних осіб за кордон – до 100 тис. євро на рік.
НБУ змінив порядок розрахунку і публікації курсів валют. Нацбанк буде публікувати щоденний офіційний курс гривні до всіх іноземних валют до 16.00. Раніше настільки оперативно публікувався тільки офіційний курс гривні до долара США.
Данилишин вважає зміцнення гривні необгрунтованим. Голова Ради НБУ вважає, що для зміцнення курсу гривні до долара, яке спостерігається в 2019 році, немає фундаментальних причин. Богдан Данилишин вважає монетарну політику НБУ занадто жорсткою, яка призводить до придушення промисловості.
Про результати Нормандської зустрічі, черговий кредиті від МВФ і як це вплине на курс на початку року – дивіться в новому відео Finance.ua:
Кабмін пропонує заборонити повернення банків їх ексвласникам. Кабінет Міністрів подав до парламенту законопроект, який врегулює виведення з ринку неплатоспроможних банків і не дозволить повертати їх ексвласникам. Документ передбачає нововведення, що стосуються ситуацій, коли держава в особі Міністерства фінансів може стати власником неплатоспроможного банку. Подробиці – тут.
У НАБУ роз’яснили, що нового в законі про незаконне збагачення. Під дію закону про незаконне збагачення будуть підпадати керівники Офісу Президента України, його перші заступники та посадові особи патронатної служби. Кримінальна відповідальність за незаконне збагачення настає, якщо посадова особа, яка підпадає під дію цього закону, незаконно придбала у власність активів на 6500+ неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, зараз це 6,243 млн грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас