Уряд пропонує обкласти непрацюючі газові та нафтові надра податками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд пропонує обкласти непрацюючі газові та нафтові надра податками

Фондовий ринок
368
Кабінет Міністрів України планує винести на голосування до парламенту законопроєкт, яким запровадить обов’язкову сплату податків компаніями, які отримали ліцензію на видобуток нафти та газу, але не проводять жодної діяльності з видобутку.
Про це повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.
За його розрахунками, в Україні близько 80 таких «сплячих» родовищ, ліцензії на які видали, але фактичного видобутку там не відбувається.
«Але вони «сплять», бо через корупцію їх колись уже привласнили окремі товарищі, які роками чекають, поки до влади прийдуть «свої», — повідомив Гончарук.
Зокрема, у разі, якщо ліцензію на видобуток газу чи нафти видали 3 та більше років тому, однак власник такої ліцензії не використовує її, то з нього стягуватимуть податок за видобуток. Розмір податку залежатиме від розміру родовища та дати видачі дозволу.
«Такий досвід уже успішно працює в США, Великій Британії, Норвегії, Хорватії та в деяких інших країнах. А от в Україні поки що 30% від усіх виданих спецдозволів на користування нафтогазоносними надрами – «сплячі». Ця історія піде в минуле», — повідомив прем’єр-міністр.
Окрім цього, в уряді розробили низку змін до законів, які мають спростити діяльність інвесторів у сфері видобутку газу та нафти, а 6 грудня в Україні презентують «Інвестиційний атлас надрокористувача», у якому потенційний інвестор зможе знайти готові для використання надра.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас