Верховна Рада спростила передачу справ від Укртрансгазу новому оператору ГТС України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада спростила передачу справ від Укртрансгазу новому оператору ГТС України

Фондовий ринок
188
Верховна Рада ухвалила законопроект, який вносить зміни до закону про державні закупівлі, що спрощують перехід прав та обов’язків за договорами АТ Укртрансгаз до нового оператору ГТС України – ТОВ ОГТСУ.
За відповідний законопроект у першому і другому читанні проголосували 286 і 266 народних депутатів відповідно.
Законопроект дозволяє новому оператору терміном на шість місяців укладати договори з Укртрансгазом без процедур закупівлі, що дозволить ОГТСУ забезпечити безперервне надання послуг з транспортування газу.
Крім того, Рада в першому читанні підтримала 257 голосами законопроект № 2359-1, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України в частині звільнення від сплати ПДВ операцій з передачі майна, що перебуває в держвласності в складі магістральних газопроводів та інших об’єктів, що використовуються для транспортування газу і діяльності оператора ГТС, в т. ч. технологічного газу.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу НАК Нафтогаз України. Новим оператором буде ТОВ Оператор газотранспортної системи України (100% “дочка” АТ Укртрансгаз), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС і має відповідний персонал.
ОГТСУ буде передано у власність АТ Магістральні газопроводи України, 100% акцій якого Кабмін передав в управління Міністерству фінансів. Одночасно держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років.
Новий оператор зможе повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року. Нова модель анбандлінгу Нафтогазу відповідає вимогам Третього енергопакету ЄС, що відкриває шлях для підписання нового транзитного договору у відповідності до європейських правил.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас