Експерт пояснив, скільки українці платитимуть за газ взимку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив, скільки українці платитимуть за газ взимку

Енергетика
6083
Цієї зими українцям не треба перейматися через стрімке подорожчання газу. Ціна зросте, але не значно.
Про це у коментарі Gazeta.ua розповів експерт з енергетики Михайло Гончар.
“Ціна залежатиме від вартості на європейському ринку. Звідти частково завозимо газ. Але не треба виключати варіант, що взимку не будемо імпортувати паливо. Вистачить власного видобутку та запасів у підземних газосховищах (на 29 жовтня маємо 21,74 млрд куб. м газу. – ГПУ). Так чи інакше, орієнтир на європейські ціни буде. Займатися благодійністю не вигідно. Треба збирати кошти і думати про наступний опалювальний сезон”, – пояснює експерт.
У листопаді газ для населення подорожчав на 14,7% – до 4,899 тис. грн за тисячу куб. м.
“Газ подорожчав через сезонність. Так працює ринок. На літо ціна падає, взимку – зростає. Заощадити вдасться тим, хто у серпні-вересні закупив газ на зиму за літніми цінами. Щоправда, домогосподарства сукупно придбали понад 67 мільйонів “кубів” палива. З точки зору загального споживання, це мізерна кількість. Пересічні українці не довіряють Нафтогазу. Думаю, що наступного року купувати газ на зиму за літніми цінами буде значно більше споживачів”, – каже Гончар.
Україна не купує газ у Росії 4 роки – з 25 листопада 2015 року.
“Перейшли на реверсні поставки з Європи. У листопаді цьогоріч плануємо експерементально закупити кілька танкерів скрапленого газу через польський термінал Свиноуйсьце. Цей газ коштуватиме дорожче, ніж власні запаси”, – резюмував експерт з енергетики.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас