Президент подав законопроект, який скасовує монополію на виробництво спирту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент подав законопроект, який скасовує монополію на виробництво спирту

Казна та Політика
543
Президент Володимир Зеленський подає у Верховну Раду законопроект, який вносить поправки в закон “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пального” щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва і обігу спирту етилового.
Мета законопректу – створити в Україні “цивілізований конкурентний” ринок спирту і лікеро-горілчаних виробів.
Про це повідомили в прес-службі глави держави.
Як зазначається, за останні 10 років виробництво легального спирту в країні скоротилося в чотири рази. Водночас на тіньовому ринку цей показник зростає і становить на 2019 рік близько 55% від загального споживання харчового спирту. Новий законопроект має сприяти детінізації виробництва та обігу лікеро-горілчаної продукції.
Законопроект скасує держмонополію на виробництво цього виду продукту з 1 січня 2020 року.
Таким чином, з нового року суб’єкти господарювання будь-якої форми власності зможуть виробляти харчовий спирт після отримання ліцензії. Також ліцензія потрібна буде і для оптової реалізації продукту. Підприємства, які отримають ліцензію на виробництво, згідно з ініціативою Президента, зможуть здійснювати експорт етилового спирту, в тому числі спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.
Крім того, з метою захисту вітчизняного товаровиробника законопроектом передбачено, що водночас імпорт спирту до 1 січня 2022 року зможуть здійснювати лише уповноважені Кабміном держпідприємства. Таким чином закон захищатиме вітчизняного виробника.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас