ВР ухвалила закон про анбандлінг за основу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР ухвалила закон про анбандлінг за основу

Казна та Політика
542
Верховна рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект №2239-1 “Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу”.
Проект закону підтримали 286 нардепів. Крім того, нардепи схвалили скорочену процедуру підготовки документа до другого читання. За це проголосували 260 депутатів ВР.
Так, законопроект розроблено з метою забезпечення виконання зобов’язань України щодо відокремлення діяльності з транспортування природного газу, електричної енергії та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи, оператора системи передачі за Протоколом про приєднання України до Договору про заснування Енергетичної спільноти, та з урахуванням відповідних положень Угоди про асоціацію України з ЄС.
У Господарському кодексі України пропонується передбачити:
  • усунення опосередкованого контролю над оператором ГТС або оператора системи передачі електроенергії з боку уряду шляхом виключення вимоги про затвердження КМУ фінансового плану;
  • надання Кабінету Міністрів або відповідному уповноваженому суб’єкту управління майном можливості передати об’єкти державної власності (ГТС) або системи передачі в господарське відання оператору ГТС або оператору системи передачі електроенергії;
  • визначення обсягу прав і обов’язків за моделлю ISO власника майна, переданого оператору ГТС на праві господарського ведення, у частині, що стосується його контролю, використання та збереження відповідно до вимог закону “Про ринок природного газу”;
  • надання можливості новому оператору ГТС або оператору системи передачі електроенергії використовувати державне майно на підставі права господарського відання незалежно від подальших змін його структури управління, в тому числі, у зв’язку із залученням іноземного партнера;
У Земельному кодексі планується:
  • передбачення можливості надання на праві постійного користування земельних ділянок новому оператору ГТС;
  • забезпечення одночасного переходу прав на об’єкти ГТС (на праві господарського ведення) до нового оператора ГТС і припинення права АТ “Укртрансгаз” постійного користування на ділянки під такими об’єктами.
Таким чином буде забезпечено відсутність випадків, коли майном (земельними ділянками), яке необхідне для здійснення діяльності з транспортування природного газу, буде продовжувати володіти і користуватися “Укртрансгаз”.
В ЗУ “Про трубопровідний транспорт” пропонується внести зміни для усунення термінологічної неузгодженості для можливості відчуження основних фондів АТ “Укртрансгаз”, які не є об’єктами держвласності, але будуть використовуватися в процесі провадження діяльності з транспортування природного газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас