Україна оскаржила у РФ стягнення 144 мільйонів доларів на користь "Татнафти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна оскаржила у РФ стягнення 144 мільйонів доларів на користь "Татнафти"

Фондовий ринок
288
Україна подала касаційну скаргу до Верховного Суду РФ на рішення про стягнення 112 мільйонів доларів плюс відсотки на користь “Татнафти” через втрату частки в “Укртатнафті” (Кременчуцький НПЗ, Полтавська область).
Про це свідчить картотека арбітражних судів.
Відзначається, що позивачем є Міністерство юстиції України.
Дату розгляду позову поки що не призначили.
Нагадаємо, раніше 18,296% акцій Кременчуцького НПЗ належало структурам, близьким до ВАТ “Татнафта”, ще 28,7788% – міністерству майна Татарстану.
Потім на підприємстві з’явилися нові акціонери, близькі до української групи “Приват” і бізнесмена Олександра Ярославського.
В результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів була практично обнулена, а на підприємстві з’явився новий великий акціонер, пов’язаний з групою “Приват” – ТОВ “Корсан”. Боголюбов і Коломойський – давні ділові партнери та співзасновники не оформленої офіційно групи “Приват”.
У жовтні 2007 року було заявлено про силове захоплення НПЗ. У зв’язку з цим російська “Татнафта” припинила поставки нафти на НПЗ.
“Татнафта” пред’явила позов Україні в травні 2008 року на підставі російсько-української угоди про захист інвестицій, укладеної в 1998 році.
Російська компанія виграла справу – міжнародний арбітраж в липні 2014 року зобов’язав Україну виплатити “Татнафті” компенсацію в розмірі 112 млн доларів плюс відсотки.
Україна подала клопотання про скасування арбітражного рішення, але 29 листопада 2016 року Апеляційний суд Парижа його відхилив і зобов’язав Україну відшкодувати витрати “Татнафті”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас