Міжбанк: коррахунки банків можуть допомогти гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: коррахунки банків можуть допомогти гривні

Валюта
988
У четвер на валютному ринку знову не буде нудно, а у гривні є певний шанс на зміцнення. Причому такий, що суперечить загальній логіці розвитку подій (коррахунки банків зросли відразу на 4,7 млрд гривень – до 48,1 млрд, що зазвичай працює проти гривні, але не цього разу).
На користь зміцнення гривні спрацює фактор швидкого наближення триденних вихідних. Компанії не поспішають купувати валюту перед трьома днями відпочинку і готові це робити тільки за “низьким” курсом. А багато хто просто розміщує вільні гривневі залишки на короткі депозити до наступного вівторка, щоб трохи підзаробити на підвищеному попиті на нацвалюту у банків в кінці цього тижня.
У експортерів ситуація дещо інша. Їм потрібна гривня для фінансування своїх нагальних господарських витрат, і вони, “згнітивши серце”, змушені продавати частину валюти для цих потреб за тим курсом, що складається – тобто “дешево” в їхньому розумінні.
Нерезиденти також не дрімають і продовжують купувати ОВДП на вторинному ринку, що періодично призводить до викиду додаткової валюти на міжбанк і “псує все плани” експортерів щодо збільшення курсу.
Взагалі, поява “нової сили” при курсоутворенні міжбанку (раніше – експотери, імпортери, НБУ, тепер до них додалися іноземці з операціями за ОВДП) – істотно ускладнила життя продавцям валюти. Вони часто не можуть вже диктувати ринку свої умови і змушені за курсом вже підлаштовуватися під “диктат” і дії нерезидентів (з їх “величезними” за українськими мірками обсягами заходу/виходу з ринку валюти в дні вигідних для іноземців умов з купівлі/продажу ОВДП).
В цілому, як і вчора – найбільший вплив на ринок сьогодні матиме фактор дій клієнтів за своїми господарськими операціями перед майбутніми довгими вихідними. Спекулянти продовжать працювати «в дві сторони», але будуть знову підлаштовуватися під дії великих гравців і постараються по можливості похитати курс протягом дня.
При надлишку пропозиції долара на торгах (а він сьогодні з дуже великою ймовірністю з’явиться) – Нацбанк вийде з його викупом через Matching.
Ми на сьогодні прогнозуємо статистику торгів в межах 320-340 млн доларів при укладенні до 460-480 угод і коридор по долару в межах 25,00-25,20 гривень. Періодично будуть активні спроби зіграти “на пониження” за рахунок низького попиту на валюту з боку імпортерів. Нижче за позначку в 25 гривень курс, на думку “Мінфіну”, сьогодні не піде, бо потенційними викупами надлишку валюти з міжбанку – НБУ зіграє на підтримку котирувань долара.
Середні курси валют на Міжбанку після закриття ринку:
долар США – 25,12 / 25,15
євро – 28,88 / 27,83
російський рубль – 0,3812 / 0,3813
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас