НКЦПФР попередила українців про новий фінансовий "лохотрон" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКЦПФР попередила українців про новий фінансовий "лохотрон"

Особисті фінанси
22202
НКЦПФР просить громадян бути обачними та уникати інвестиції в сумнівні фінансові проекти («скам-проекти»*), які обіцяють швидкий і нібито гарантований дохід. Інвестиції довірливих інвесторів в такі проекти найчастіше призводять до часткової або повної втрати грошей.
За наявною в Комісії інформацією, наразі активізувався подібний скам проект LBLV connecting traders (lblv.com). Його представники діють за стандартною для подібних проектів схемою, а саме роблять нав’язливі дзвінки потенційним інвесторам із пропозиціями отримувати пасивний дохід у вигляді 15-20% щомісячно від інвестицій на фінансових ринках. Компанія пропонує зареєструватися на їх платформі, яка нібито надає доступ до світових фінансових ринків. Однією з умов реєстрації є розкриття персональних даних, зокрема, інформації про банківські картки, що відкриває доступ шахраям до рахунків потенційних інвесторів.
У зв’язку з недосконалістю чинного законодавства, організатори та учасники таких шахрайських проектів зазвичай уникають будь-якої відповідальності в Україні. Державні органи мають дуже обмеженні можливості щодо запобігання та протидії таким проявам, зокрема регулювання з боку фінансового регулятора відсутнє. Правоохоронні органи України мають низький відсоток виявлення подібних правопорушень. Одна з причин – подібні компанії, як правило, зареєстровані в інших країнах, а через відсутність взаємодії з відповідними фінансовими та правоохоронними органами цих держав можливості ідентифікації цих осіб та повернення грошей у нас відсутні.
Активність сумнівних фінансових проектів з пропозицією отримання швидкого доходу є наслідком дефіциту фінансових інструментів в Україні, відсутності можливості у громадян в законний спосіб напряму інвестувати у фінансові інструменти в інших країнах, а також низької фінансової грамотності населення. Нагадаємо, Україна зараз посідає 117 з 140 сходинок за рівнем розвитку фінансової системи у рейтингу The Global Competitiveness Report 2018, та останнє місце за індексом фінансової грамотності серед країн-членів Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас