«Срібна монетка»: допоможемо людям з синдром Дауна отримати допрофесійні навички та адаптуватися у колективі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Срібна монетка»: допоможемо людям з синдром Дауна отримати допрофесійні навички та адаптуватися у колективі

Особисті фінанси
21
15 липня 2019 року UKRSIBBANK BNP Paribas Group запустив ювілейний благодійний проект «Срібна монетка» на підтримку людей з синдромом Дауна. 10-тий проект покликаний зібрати кошти на запуск платформи для обміну досвідом між експертами з Європи та України, яка допоможе створити більш якісні умови для допрофесійної підготовки молоді із синдромом Дауна.
«Одним із викликів на сьогодні для нас є створення інклюзивного суспільства для людей із синдромом Дауна. Зокрема, йдеться про створення умов для їхнього якісного працевлаштування в майбутньому. Це величезний пласт роботи, адже готовими мають бути не лише молоді люди з синдромом Дауна, а й навчальні заклади, потенційні роботодавці, держава загалом. Проект «Срібна монетка» допоможе нам провести дводенну Всеукраїнську конференцію за участі експертів з Європейської асоціації Даун синдром (European Down Syndrome Organization) з Німеччини та Італії, зі шкіл та організацій Голландії, які допомагають молодим людям із ментальною інвалідністю здобути допрофесійні навички під час навчання в школі та супроводжують їх на робочому місці», – зазначає президент ВБО «Даун Синдром» Олена Большаніна.
Під час конференції спеціалісти ВБО «Даун Синдром» зможуть отримати знання щодо кращих закордонних практик профпідготовки людей із синдромом Дауна і поділитися власним досвідом підтриманого працевлаштування таких людей, а також підготувати й поширити брошури з цього питання. Крім того, в рамках проекту буде створено платформу для діалогу та обміну досвідом серед спеціалістів Міністерства освіти та науки, Міністерства соціальної політики, директорів шкіл, вчителів, які працюють з дітьми з ментальною інвалідністю. Окремо буде проведено просвітницьку роботу з потенційними роботодавцями та органами влади щодо якісного навчання та можливостей супроводу молодих людей при працевлаштуванні. Все це допоможе закласти міцний ґрунт для подальшого працевлаштування молоді з синдромом Дауна в Україні.
Адже наразі в українському суспільстві, з одного боку, відбуваються позитивні зміни для людей із синдром Дауна: згідно даних відділу статистики Міністерства охорони здоров’я України, сьогодні приблизно 60-70% дітей із синдромом Дауна залишаються в сім’ях. Для порівняння: ще в 2010 році в сім’ях лишалося лише 20% немовлят з синдромом Дауна, інших дітей лишали в пологових будинках. З іншого боку, через тенденцію в минулому, коли діти з синдромом Дауна, будучи навіть у сім’ях, найчастіше навчалися вдома чи в закритих інтернатних закладах, а, отже, не соціалізувалися і, тим паче, не працювали, сьогоднішнє суспільство не готове до активної інклюзії молоді з синдромом Дауна в навчальні заклади та робочі колективи. Батьки досі розгублені й налякані, вихователі в садочках і вчителі в школах не мають досвіду, як правильно взаємодіяти з такими дітьми. В спеціалізованих школах використовуються застарілі методики навчання, які не дають можливості використати сильні сторони людей із Синдромом Дауна і дати їм необхідні знання та навички, які б сприяли їхньому працевлаштуванню у дорослому житті.
Працевлаштування людей із синдром Дауна важливе не лише для них самих та їхніх сімей, а й для суспільства загалом. Праця серед звичайних людей підвищує самооцінку молодих людей з синдром Дауна, даруючи почуття значущості та можливість вести самостійне життя. А від цього покращується клімат і в їхніх сім’ях: приміром, мами можуть повернутися до власного робочого життя або просто отримати вільний час для себе та родини. Звичайні люди також виграють: спостерігаючи за зусиллями людини з інвалідністю, вони по-іншому починають сприймати свої проблеми; вчаться приймати інших.
Кожен бажаючий може підтримати ініціативу, зробивши «внесок» у спеціальні бокси у будь-якому з майже 300 відділень UKRSIBBANK або перерахувати кошти на користь ВБО «Даун Синдром» в один клік через iPay.ua.
Збір коштів триватиме до 15 жовтня.
За матеріалами:
Укрсиббанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас