Верховний суд встав на сторону НБУ в суперечці з Коломойським — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний суд встав на сторону НБУ в суперечці з Коломойським

Фондовий ринок
1109
Велика палата Верховного суду вирішила, що націоналізація “ПриватБанку” не є суттєвою обставиною для розірвання іпотечних договорів, укладених з підконтрольними Ігорю Коломойському поручителями. Про це повідомляє прес-служба НБУ.
Як зазначили в прес-службі, Верховний суд 2 липня відхилив касаційну скаргу підконтрольного Коломойському ПрАТ “Ерлан” (ТМ “Біола”), яке вимагало розірвання укладеного з НБУ іпотечного договору.
Згідно з цією угодою ПрАТ “Ерлан” надало НБУ в заставу майно вартістю 3 млрд грн в якості забезпечення кредиту рефінансування, який надавався банку до націоналізації.
Позивач вважав, що в результаті входження держави в капітал “ПриватБанку”, відбулася істотна зміна обставин, коли кредитор (Національний банк) і боржник (“ПриватБанк”) об’єдналися в одній особі, повідомили в НБУ.
“Верховний суд погодився з правовою позицією НБУ й таким чином сформував судову практику по цій категорії справ. Зараз майнові поручителі за кредитами рефінансування “ПриватБанку” намагаються в судах розірвати іпотечні договори, посилаючись на істотну зміну обставин. В цілому суди першої та апеляційної інстанцій ухвалили понад 50 судових рішень на користь НБУ, які набрали чинності. Однак рішення Великої палати Верховного суду від 2 липня є першим в цій категорії справ, ухвалених на користь НБУ судом вищої інстанції, яке не підлягає оскарженню”, – підкреслив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.
Нагадаємо, “ПриватБанк” був націоналізований в грудні 2016 року. Як повідомляло РБК-Україна, 18 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконною націоналізацію “ПриватБанку”. Рішення прийнято за позовом колишнього співвласника банку Ігоря Коломойського.
Зазначимо, фінансовий директор “Приватбанку” Анна Самаріна повідомила про те, що “ПриватБанк” залучений до низки судових розглядів у Сполучених Штатах, Великобританії, на Кіпрі і в Україні як в якості позивача, так і в якості відповідача, що призвело до збільшення судових витрат. За її словами, до 10% операційних витрат банку тепер припадає на судові витрати.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас