Боргове навантаження на Україну не падає, а зростає - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргове навантаження на Україну не падає, а зростає - експерт

Казна та Політика
3690
Боргове навантаження на економіку України не скорочується, як заявляють уряд і НБУ, а зростає.
Про це заявляє Олександр Савченко, ректор Міжнародного інституту бізнесу.
“Здається, що, дійсно, відношення державного боргу до ВВП не зростає: з 62% в 2018 р. воно впало до 61% в 2019 г. Але насправді це не так. Справа в тому, що борги для України стають все більш дорогими. Україна заміщає дешеві (під 2-3%) борги від МВФ і Світового банку дорогими! Чого варті тільки позики минулого року на 2 млрд дол. під більш ніж 9%! Жодна країна світу не платить таких високих відсотків. Але Мінфін і НБУ пішли ще далі: у останні роки хітом сезону стали ОВДП, які завдяки високій ставці рефінансування НБУ дозволяють заробляти 17,5-19%, а в умовах ревальвації гривні – це майже 20% у валюті! Хто ці улюбленці долі в найбіднішій країні Європи? Це міжнародні спекулянти, українські корупціонери і українські банки, в структурі чистих активів яких на ОВДП припадає 30% (стає зрозумілим, чому вони не кредитують економіку)”, – зазначає Савченко.
За словами експерта, Україна з бюджету виплатила за державними боргами в 2018 р. 305 млрд грн, а в цьому році заплатить більш ніж третину бюджету країни – 417 млрд грн. У відсотках до ВВП в 2018 р. виплати і обслуговування державного боргу склали 9,2%, а в 2019-му – 10,6%. Тобто боргове навантаження на Україну не падає, а загрозливо зростає.
“Як економіст я стверджую, що таке зростання витрат на обслуговування боргів є дуже небезпечним. Ще рік такої непрофесійної фінансової політики, і це вже по суті фінансова піраміда, що може завалитися”, – вважає Савченко.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас