Місія NASA на Місяць обійдеться в $20-30 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місія NASA на Місяць обійдеться в $20-30 млрд

Світ
285
Директор NASA Джим Брайденстайн розповів CNN Business, що на підготовку висадки на Місяць, запланованої на 2024 рік, доведеться виділити від $20 млрд до $30 млрд. Тим самим щорічні витрати на місію становитимуть від $4 млрд до $6 млрд.
NASA в останні кілька місяців активно говорить про так звану програму «Артеміда» – плани першої з 1972 року висадки на Місяць.
Передбачається, що два астронавти – чоловік і жінка – здійснять висадку вже в 2024 році. Особливість програми «Артеміда» полягає в тому, що це спроба створити на Місяці «сталу» присутність – NASA вже вела переговори з кількома компаніями про можливість доставки на Місяць вантажів, в тому числі обладнання для вивчення його поверхні, виміру рівня радіації тощо.
Сума, про яку розповів пан Брайденстайн, – перша оприлюднена оцінка вартості такої місії, це лише попередні дані, які ще можуть бути скориговані.
За його словами, NASA веде переговори про виділення коштів на програму з адміністрацією президента, управлінням з питань бюджету та Національною радою з космосу.
Спершу NASA планувала висадку на Місяць на 2028 рік, в березні адміністрація Дональда Трампа зажадала прискорити програму і запланувати висадку на 2024 рік. Отримання потрібних сум на прискорену програму може зустріти перешкоди в Конгресі США: багато конгресменів, особливо демократи, досить скептично дивляться на ці плани NASA.
В кінці травня пішов у відставку Марк Сіранджело, призначений в квітні спеціальним помічником директора NASA, відповідальним за підготовку висадки на Місяць в 2024 році. Відставка пана Сіранджело пов’язана з тим, що Конгрес США не підтримав пропозицію NASA про реструктуризацію і створення спеціального управління, яке займалося б підготовкою місій на Місяць, а згодом і дослідженнями Марса і яке очолював би пан Сіранджело. Це, в свою чергу, відображає зростаючий скептицизм з приводу реалістичності планів висадки на Місяць в 2024 році: критики в числі іншого вказують на те, що на подібні програми було витрачено багато коштів в останні 15 років, але видимих ​​результатів це не принесло.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас