Компаніям Фірташа загрожує штраф від АМКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компаніям Фірташа загрожує штраф від АМКУ

Фондовий ринок
240
Антимонопольний комітет України визнав міжнародну групу компаній Group DF Дмитра Фірташа монополістом на ринку реалізації азотних добрив.
Про це голова АМКУ Юрій Терентьєв написав в Facebook.
АМКУ 24 травня направив трьом виробникам мінеральних азотних добрив і НФ Трейдінг Україна попередні висновки за результатами проведеного розслідування.
Згідно з ними, група має ознаки монопольного становища на загальнодержавному ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив. Зафіксовано факти, які можуть свідчити про зловживання монопольним становищем.
Терентьєв зазначив, що вартість газу становить близько 70% в собівартості виробництва аміачної селітри. Саме цей зв’язок між сировиною (газом) і кінцевим продуктом (мінеральними добривами) і став об’єктом зловживань з боку зазначених компаній.
“Підприємства групи ДФ купували газ для виробництва добрив у пов’язаних компаній, а потім перепродували його всередині групи, постійно піднімаючи ціну. Коли газ доходив власне до кінцевого заводу-виробника добрив, його ціна була істотно завищеною, що призводило до завищення вартості азотних добрив”, – повідомив глава АМКУ.
За даними АМКУ, протягом 2017 року траплялися зупинки виробництва, через свідоме непроведення розрахунків за поставки газу. Юридично такі дії можна кваліфікувати як зловживання монопольним становищем через штучне обмеження виробництва добрив.
Всі 4 компанії-відповідачі отримали матеріали з результатами розслідування і зараз прислали клопотання про ознайомлення з матеріалами справи.
“Можливі наслідки справи не тільки накладення штрафу, а й здійснення примусового поділу хімічних активів групи”, – резюмував Терентьєв.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас