Кабмін уточнив, хто підпише новий контракт з Газпромом від України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін уточнив, хто підпише новий контракт з Газпромом від України

Казна та Політика
908
Кабінет міністрів постановив, що після включення структури з управління оператором газотранспортної системи в НАК «Нафтогаз України» ГТС в обов’язковому порядку повинна бути виведена зі складу держпідприємства не пізніше 1 січня 2020 року, терміну закінчення чинного контракту на транзит газу між «Нафтогазом» і російським «Газпромом».
Також уряд уточнив умови відділення ГТС від «Нафтогазу» за моделлю ownership unbundling (OU-модель). Це закріплено постановою Кабміну від 5 червня №485, яка вносить зміни до постанови від 1 липня 2016 року №496 про затвердження плану реструктуризації «Нафтогазу» з метою відокремлення ГТС.
Таким чином, новий контракт на транзит газу з «Газпромом», як очікується, укладе вже нова структура, що управляє українською ГТС.
Постанова уряду 2016 року передбачає створення ПАТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ), 100% акцій якого перебуває в держвласності, а право корпоративного управління має Міністерство енергетики.
Передбачалося також, що МГУ до кінця 2019 року входитиме до складу «Нафтогазу» і займатиметься організаційними питаннями підготовки до подальшого виділення ГТС, а після – отримає право управління активами ГТС.
Кабінет міністрів постановою № 484 від 5 червня зобов’язав Міністерство енергетики та Міністерство економічного розвитку розробити до 20 червня проект акту про тимчасову передачу НАК «Нафтогаз» повноважень з корпоративного управління МГУ. Цей акт повинен передбачати безумовне повернення повноважень з корпоративного управління від «Нафтогазу» до Міненерговугілля не пізніше 1 січня 2020 року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас