Експерти розповіли, чого українцям чекати від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, чого українцям чекати від долара

Валюта
13619
Долар після помітного падіння в лютому лише за тиждень – з 13 по 20 березня – піднявся в ціні на 81 копійку. Журналісти розпитали у експертів про причини, що зламали тенденцію, і поцікавилися прогнозами щодо курсу, пише Сегодня.
Як зазначила аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко, минулого тижня зріс попит на валюту на міжбанківському ринку, що призвело до ажіотажу. Вона підкреслила, що нещодавнє зміцнення гривні було пов’язане з виборами і заходом валюти в країну. Але розраховувати на подальше посилення позицій української валюти не варто.
“Якщо дивитися з фундаментальної точки зору, у нас сальдо торгового балансу негативне (імпорт перевищує експорт. – Ред.), тобто надлишку валюти немає і не передбачається. У середньостроковій перспективі курс на девальвацію”, – сказала аналітик.
На думку фінансового аналітика Олексія Куща, зміцнення гривні зупинилося, оскільки Нацбанк і Мінфін “припинили спекулятивні операції” – продаж облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) при високій обліковій ставці.
“Кожна така пауза буде характеризуватися курсовим відскоком на 30 – 50 коп. на 100 доларах… Ми будемо перебувати в такій волатильності кілька місяців”, – зазначив Кущ.
А з середини літа, після таких невеликих коливань, очікується помітна девальвація, переконаний експерт.
“Ситуація ускладниться з літа. Почнуться великі виплати зовнішнього, внутрішнього боргу на тлі можливого погіршення зовнішньоекономічних факторів, тоді Нацбанк буде берегти резерви”, – вважає Кущ.
І додав: при позитивному сценарії, тобто сприятливій політичній і зовнішньоекономічній ситуації, варто очікувати курсу до 28 грн/дол, а при базовому – до 30 грн/дол.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас