Нацбанк рекомендує банкам посилити нагляд за операціями з “брудними” коштами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк рекомендує банкам посилити нагляд за операціями з “брудними” коштами

Казна та Політика
708
Національний банк України рекомендує банкам приділяти більше уваги моніторингу фінансових операцій клієнтів з цінними паперами, зокрема облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими в іноземній валюті, характер яких може свідчити про легалізацію “брудних” коштів.
Про це повідомляє прес-служба НБУ.
“Національний банк рекомендує банкам приділяти більше уваги моніторингу фінансових операцій клієнтів з цінними паперами, зокрема облігаціями внутрішньої державної позики (далі — ОВДП), номінованими в іноземній валюті, характер яких може свідчити про легалізацію „брудних“ коштів. Відповідні рекомендації були надані в листі Національного банку, направленому банкам 4 березня 2019 року”, — йдеться у повідомленні.
Йдеться про так звані циклічні операції, особливістю проведення яких є купівля юридичними особами за вищою ціною та продаж за нижчою (тобто зі збитком) ОВДП з однаковим ISIN-кодом упродовж короткого проміжку часу, зокрема одного робочого дня.
“Така схема отримання інвестиційного прибутку використовується клієнтами банків, зокрема, українськими публічними діячами, близькими та пов’язаними з ними особами з метою штучного формування доходів та подальшої їх легалізації під час декларування”, — пояснили у регуляторі.
Індикаторами ризиковості таких операцій є відсутність економічного сенсу, купівля цінних паперів на занадто короткий термін, циклічність транзакцій, пов’язаність учасників і наявність у них, з-поміж іншого, ознак фіктивності, а також отримання однією стороною регулярних збитків, а іншою — регулярних прибутків, розмір яких суттєво перевищує суму інвестицій.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас