Збереження облікової ставки НБУ підтримав майже весь монетарний комітет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збереження облікової ставки НБУ підтримав майже весь монетарний комітет

Казна та Політика
423
Вісім членів комітету з монетарної політики НБУ на засіданні 30 січня висловилися за необхідність збереження облікової ставки на поточному рівні – 18% і лише один член висловилися за її зниження на 0,5 п.п до 17,5%.
Учасники комітету аргументували свою позицію щодо незмінності облікової ставки тим, що є ризики, які можуть завадити зниженню інфляції до рівнів, передбачених макроекономічним прогнозом Нацбанку.
Серед внутрішніх ризиків основним є невизначеність, пов’язана з виборчим процесом. Це може призвести до погіршення інфляційних очікувань і, відповідно, має враховуватися в діях НБУ.
На противагу один член комітету висловився за зниження облікової ставки вже під час січневого засідання (на 0,5 п.п до 17,5%).
На його думку, монетарна політика вже надала необхідний імпульс для сповільнення інфляції і зараз є занадто жорсткою. Етап турбулентності, який вимагав такої жорсткості політики, вже пройдено. На думку члена комітету, зниження облікової ставки в січні було б позитивним сигналом для ринку і сприятиме поліпшенню очікувань. Такий сигнал буде сприяти притоку капіталу і, відповідно, зниженню вартості запозичень.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк України 31 січня залишив 18-відсоткову облікову ставку незмінною.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас