Держава може не виконати заплановані видатки на 13,4 млрд грн через неповернуті Пенсійним фондом позики — Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава може не виконати заплановані видатки на 13,4 млрд грн через неповернуті Пенсійним фондом позики — Мінфін

Казна та Політика
1893
Якщо Пенсійний фонд України не поверне позики, які йому надав державний бюджет на покриття дефіциту, то держава може не профінансувати близько 13,4 мільярдів гривень видатків, запланованих на 2018 рік.
Про це повідомив заступник міністра фінансів України Юрій Джигир.
«Якщо ми позичаємо ці кошти і не повертаємо їх у 2018 році, якісь із запланованих видатків повинні, відповідно, скоротитись. Фактично, це не просто розстрочення наданої позички, це зміна бюджетних пріоритетів, замаскована у непрозорий спосіб», — повідомив Джигир.
Він зазначив, що відповідна постанова, яка дозволила Пенсійному фонду не повертати позики з Єдиного казначейського рахунку до кінця 2018 року, не була погоджена Міністерством фінансів.
«За 10 місяців 2018 року ПФ отримав з ЄКР 70,2 млрд грн, з яких станом на 1 листопада погашено було 56,8 млрд грн, тобто близько 80%. Залишок непогашеної позички становить 13,4 млрд грн», — зазначив Джигир.
За його словами, сума заборгованості Пенсійного фонду перед державним бюджетом аналогічна річному бюджету Національної гвардії України чи двом річним бюджетам на культуру, тому закликав Пенсійний фонд ці позики погасити.
Зазначається, що рішення надати дозвіл Пенсійному фонду не повертати борги ухвалили через необхідність уникнення виникнення заборгованості з виплати пенсій.
Зокрема, причиною такого рішення стало те, що власних надходжень Пенсійного фонду разом з бюджетними дотаціями наразі не вистачає для того, аби повністю та своєчасно виплачувати пенсії. Недостачу компенсують коштом бюджетних позик, виплату за якими перенесли на наступний рік.
Водночас зазначимо, що самі бюджетні позики не були передбачені законом про бюджет на 2018 рік. Найімовірніше, вони фінансуються коштом скорочення державних видатків за іншими напрямками або перевиконання державних надходжень від податків та мит.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас