ГПУ ідентифікувала активи на $5,5 млрд, придбані за виведені з Приватбанку кошти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ ідентифікувала активи на $5,5 млрд, придбані за виведені з Приватбанку кошти

Казна та Політика
549
Генеральна прокуратура України (ГПУ) встановила перелік активів на $5,5 млрд, які були придбані за виведені з Приватбанку (Київ) кошти, повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.
“Нині в нас новина в тому, що ми встановили колосальні активи на $5,5 млрд, ті що в кінці схеми, – від яхт і картин Пікассо до заводів і нерухомості. У цьому зараз полягає прогрес”, – сказав він.
Водночас генпрокурор додав, що для застосування до зазначених активів будь-яких заходів впливу необхідно встановити їх кінцевого власника – бенефіціара. При цьому він зазначив, що заяви Kroll за підсумками Форензік аудиту не мають юридичної сили.
“Дослідження Kroll показало, як якісь компанії через 30-40 рахунків на Кіпрі “провернули” в один день кошти і вивели їх на “третю хвилю” – якесь офшорне підприємство, яке придбало певні активи. Наразі відомо, які це активи, і це схоже на відмивання коштів – ст. 209 КК. Але тепер суду потрібен конкретний документ, що засвідчує, хто є бенефіціарієм цього майна. Якщо це дійсно екс-власники Приватбанку, тоді ми зможемо накласти на них арешт через український суд і суди інших юрисдикцій – там дуже багато країн, у тому числі США, Люксембург, Австрія, Іспанія, Кіпр”, – пояснив генпрокурор.
ГПУ наразі працює над отриманням підтвердження бенефіціарства цих активів.
Разом з тим, додав Ю. Луценко, для того, щоб в подальшому відкрити провадження за ст. 209 КК, необхідно також встановити так званий “предикат” – тобто розкрадання, шахрайство або будь-які інші протизаконні дії з боку екс-власників.
“Стаття 209 не діє без “предиката” – не можна заявляти про відмивання, якщо ти не встановив, де вкрадено, і в цьому моральні, людські оцінки дуже часто відрізняються від юридичних осіб”, – пояснив він.
У свою чергу, продовжив генпрокурор, встановлення “предиката” ускладнене відсутністю можливості встановити збиток Приватбанку внаслідок операцій, що стали основою для виведення коштів. Йдеться про надання кредитів 36 компаніям на 133 млрд грн, виданих у жовтні-листопаді 2016 року, за рахунок яких були погашені кредити 193 інших позичальників банку.
“Ці 36 фірм мають 10-річні кредитні лінії. Поки вони є чинними, баланс Приватбанку сходиться, і у фінустанови відсутній кредитний збиток, що є підставою для застосування ст. 191 КК”, – сказав він.
За словами Ю. Луценка, для виходу з ситуації необхідно або достроково розірвати ці кредитні лінії, посилаючись на те, що позичальники не обслуговують взяті на себе зобов’язання, або чекати 10 років.
“Вважаю безглуздим чекати 10 років, оскільки пізніше можна знову взяти у кого-небудь кредит і таким же чином перекредитуватися. З іншого боку, НБУ, Міністерство фінансів, Кабінет Міністрів, Kroll і всі інші вважають неможливим розірвати ці договори. Мене оголосили зрадником і ким завгодно, коли я намагався розірвати одну таку кредитну лінію, оскільки я, як виявилося, підриваю цим лондонський процес (суд у Лондоні – ред.). Таким чином, наразі склалася така парадоксальна ситуація: виведено понад 120 млрд грн, але збитку де-юре ми повинні чекати 10 років”, – пояснив він.
Генпрокурор вважає, що така “геніальна схема” стала можливою через недалекоглядність чиновників, які дозволили замінити борги одних компаній боргами інших.
При цьому він нагадав, що Kroll надала два примірники звіту: один – в ГПУ, один – в Національне антикорупційне бюро (НАБУ).
“Ми свій вже вивчили…”, – підкреслив Ю. Луценко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас