Джон Харді: валютний ринок. Ніщо не зупинить сильний долар швидше, ніж сильний долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джон Харді: валютний ринок. Ніщо не зупинить сильний долар швидше, ніж сильний долар

Валюта
1370
Ринок державних казначейських облігацій США розбурхав інвесторів на початку жовтня, коли прибутковість за довгостроковими державними казначейськими облігаціями США піднялася до нових багаторічних максимумів.
Орієнтир прибутковості за американськими десятирічними облігаціями пішов з позначки 3,13% вперше за більш ніж сім років, а прибутковість за американськими тридцятирічними державними облігаціями пройшла через важливу позначку 3,25% вперше з початку 2014 року, і до цього рівня вона наближалася не менше чотирьох разів з кінця 2016 року.
Маневр був викликаний одночасно і виходом сильних даних щодо США, і тим, що голова ФРС Джером Пауелл, неформально коментуючи ставку за федеральними бондами, припустив, що вона «навіть не пахне нейтральністю». Активність долара у відповідь на зміни в прибутковості за держоблігаціями США була неоднозначною, але різке зростання ставок суверенних боргових паперів на кінець 3 кварталу після сильних даних про інфляцію, обумовлених зростанням зарплат у серпні, призвело до слабкого долара протягом більшої частини вересня.
Тому, чи буде зростання прибутковості за держоблігаціями США і далі тиснути на глобальну ліквідність долара і особливо на ринки, що розвиваються, залежатиме від намірів Китаю щодо юаня.
Так чи інакше, якщо і ставки в США, і долар і далі зростатимуть, то перше швидко призведе до негативних наслідків для американських ринків і, в підсумку, для американської економіки, а спільне зростання негативно позначиться на світовій економіці в цілому, особливо на економіці тих країн, які мають найбільший обсяг позик у доларах США, зважаючи на політику нульової відсоткової ставки, яку ФРС вела протягом кількох років після світової фінансової кризи.
Зі свого боку Китай заявляє, що не піде таким курсом. Це виглядає досить слушно з різних точок зору. По-перше, сильний та стабільний юань допоможе збільшити інтерес до торгівлі в юанях, яка залежить від Китаю і є ключовим компонентом китайської ініціативи «Один пояс, один шлях».
По-друге, рахунок поточних операцій Китаю практично на нулі після кількох років сильного профіциту, оскільки споживання імпортних товарів і послуг в країні – особливо енергії – зростає швидше за експорт. Ослаблена валюта, ймовірно, «підточить» купівельну спроможність Китаю щодо основних імпортованих товарів, і це буде відбуватися швидше, ніж зростання експорту зможе компенсувати це явище. Особливо якщо китайський експорт “підніметься” в ланцюжку створення вартості – там, де країна не бере участі в ціновій конкуренції.
Немає впевненості щодо того, що буде робити Китай, але схиляюся до того, що країна збереже вартість своєї валюти, і це буде ключовим фактором зниження долара через якийсь час.
У будь-якому разі, зростання прибутковості (що найбільш актуально для США), яке також поширюється на Європу і навіть Японію, є основною темою у світі, і збільшення вартості капіталу буде великою перешкодою для світових ринків активів і, в підсумку, для світового зростання, оскільки це впливає на кредитний цикл, а наслідки для валют розвинених країн різняться.
Долар і ставки США поки що можуть тільки зростати, доти, поки щось, можливо, не одне, не впаде. У третьому кварталі можна було спостерігати, як багато ринків «прогиналися» під натиском сильного долара США і зростання американських ставок, а турецька ліра і аргентинське песо зазнали повного провалу, тоді як інші країни зі слабкою динамікою рахунку поточних операцій (як Індонезія та Індія) потрапили під сильний тиск.
Якщо долар США не почне слабшати, почнеться фаза дефолту з відмовою від сплати боргу в доларах США, що знаменує кінець «терору» американської валюти і більш активний пошук альтернатив долара, який вже ведеться.
Що стосується євро, валюті не терпиться почати зростання з дуже низьких рівнів в порівнянні з доларом США, оскільки кількісне пом’якшення з боку ЄЦБ добігає кінця, навіть якщо це буде на тлі можливого ослаблення економіки єврозони.
Для єврозони подвійно погано те, що світова економіка слабшає, оскільки вона є єдиним економічним блоком з найбільшим профіцитом рахунку поточних операцій в світі, через що найбільш чутлива до траєкторії світового зростання. Але це не обов’язково означає, що ми побачимо слабкий євро. Після сплеску популізму на тлі недавніх виборів в європейських країнах і з огляду на перспективи парламентських виборів в Євросоюзі в травні наступного року, європейським політикам потрібно якомога швидше зайнятися усуненням загрози з боку популістів.
У цьому випадку боротьба полягатиме в податково-бюджетному стимулюванні, на яке неминуче піде Німеччина, якщо її економіка опиниться під явним тиском. Тому замість жорсткої податкової і м’якої грошово-кредитної політики ЄС піде шляхом посилення грошово-кредитної політики і пом’якшення податкової – це більш сприятливо для валюти.
Так, ще є місце для стрибків і ще пари випадків прояву тиску на євро, якщо проблема з бюджетом Італії на 2019 рік не буде оперативно вирішена в 4 кварталі, але якщо в цілому ЄС погодиться на пом’якшення податкової політики, це може дуже добре вплинути на євро.
Джон Харді, головний валютний стратег Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас