Фондовий ринок України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок України

Фондовий ринок
1637
15-19 грудня 2003 року
Міжнародні кредитні рейтинги України суттєво занижені, що не дозволяє Україні проводити ефективні позики на зовнішніх ринках. Приблизно так можна коротко сформулювати основну тезу представників МінФіну і зокрема глави цього відомства пана М. Азарова. Перший віце-прем'єр впевнен у тім, що показники економічної динаміки в Україні настільки вражаючі, що вітчизняні державні позики не заслужено відносяться до категорії спекулятивних інвестицій. У зв'язку з неадекватною оцінкою наших досягнень начебто б навіть планується створення національного рейтингового агентства, що надавало на суд фондової громадськості свої аналітичні висновки. Хоча ідея створення такого аналітичного центра є перспективною, однак хто ж повірить, що він буде абсолютно незалежним, не ангажованим урядом інститутом ринку.
Незалежно від того, як оцінюють досягнення економіки України в уряді, справи в Мінфіну на первинному ринку державного боргу йдуть не кращим образом. Не хочуть банки купувати довгі ОВДП і нічого з цим поробити поки не можна. За неофіційними даними, у зв'язку з подібними обставинами в надрах головного фінансового відомства країни зріє план тимчасового відмовлення від емісії на внутрішньому ринку країни і переходу винятково на зовнішні запозичення. За всіма параметрами зовнішні запозичення звичайно ж набагато эфективніше за внутрішні, однак навряд чи варто відмовлятися цілком від первинного ринку ОВДП, тому що це надійний інструмент грошово-кредитної політики.
У світлі недостатньо надійної роботи ринку ОВДП абсолютно виправданим виглядає рішення уряду відновити співробітництво з МВФ. І президент, і прем'єр-міністр виступили з заявами, що Україна підтверджує зацікавленість у співробітництві з МВФ по програмі «упереджуючий» stand by на 15 місяців, у рамках якої в разі потреби країна може скористатися засобами в розмірі SDR 514,5 млн. Абсолютно виправданий крок. Наступний рік обіцяє нам не тільки політичні, але і значні фіскальні ризики в зв'язку з початком проведення реформи податків, що складають основну частину доходів консолідованого бюджету України.
Крім політичних ризиків фондовий ринок України в переліку інвестиційних пріоритетів міжнародних інвесторів буде знаходитися на другому плані в зв'язку з розширенням Європейського Союзу. Найбільший прибуток у майбутньому році, на думку аналітиків, обіцяють акції компаній Польщі, Угорщині і Чехії, що у травні 2004 року стануть членами Євросоюзу. Вступ у ЄС стимулює економічний ріст і поліпшує інвестиційний клімат. «Аргументи для інвестування досить прості: ці країни готуються до вступу в ЄС, а їх економіки будуть рости набагато більш швидкими темпами», - відзначає Фрідріх Мостбек, аналітик Erste Bank у Відні. Оскільки Україні поки не знаходиться місця в Європейському Союзі, тому ми і відходимо як інвестиційна альтернатива на другий план.
Разом із цим існує і цілий ряд інших факторів, вплив яких на emerging markets буде істотним у наступному році. Так, на думку учасників щорічної конференції Асоціації трейдерів на ринках, що розвиваються, два основних ризики для цього класу активів - імовірність підвищення процентних ставок у США і наплив емітентів на початку 2004 року, що будуть намагатися випустити облігації до підвищення ставок. Збільшення пропозиції штовхне ціни вниз. Аналітиків також турбує ріст дефіциту бюджету і рахунки поточних операцій США, що веде до ослаблення долара. Іноземні інвестори можуть скоротити вкладення в американські папери; у результаті ціни казначейських облігацій упадуть, а прибутковість, відповідно, виросте, підштовхнувши нагору і прибутковість облігацій країн, що розвиваються. Таким чином, не можна розраховувати на дешеві позики уряду в наступному році. І зовсім нема чого на цьому тлі псувати відносини з рейтинговими агентствами. Наші самооцінки їх зовсім не цікавлять!
За матеріалами: Швабій Костянтин
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас