Дорогий Кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогий Кредит

Фондовий ринок
373
Ольга ШВАГУЛЯК-ШОСТАК
Нового власника 66,7% акцій Кредит Банку (Україна) буде визначено остаточно на початку нового року. Пакет цінних паперів, який експерти оцінюють у EUR30-41 млн, придбають спілки PKO Bank Polski SA і Bank TuranAlem або одна з них.
Сьогодні в Кредит Банку (Україна) триває міжнародний аудит, по закінченні якого стане відомий новий акціонер банківської установи. Намір Kredyt Bank SA (Варшава) продати акції Кредит Банку (Україна) викликав великий інтерес з-поміж вітчизняних та зарубіжних фінансових структур. На папери Кредит Банку (Україна) претендували банки Росії, Скандинавії, Італії, Австрії, Польщі, України — загалом півтора десятка фінустанов. Проте наприкінці листопада 2003 року Kredyt Bank SA зупинив свій вибір на двох потенційних інвесторах — ВАТ «Банк ТуранАлем», що входить до трійки провідних банків Казахстану, та найбільшому банку Польщі — PKO Bank Polski SA.
Несподіване рішення щодо продажу своєї української частки Kredyt Bank SA, який 1998 року прийшов в Україну і після чотирьох емісій став власником 66,7% акцій — найбільшого пакета — АТ Кредит Банк (Україна), мотивував економічними міркуваннями. Головне з них — неспроможність польського акціонера, який зробив одну з найбільших своїх інвестицій, вклавши EUR20 млн у Кредит Банк (Україна), надалі інвестувати українську структуру, що динамічно розвивається. Додатковою обтяжуючою обставиною в цій ситуації став для Kredyt Bank SА минулорічний фінансовий результат — збиток у сумі $100 млн, здебільшого спричинений створенням резервів під кредити.
Як з’ясували «Контракти» в різних потенційних інвесторів, інтерес до придбання контрольного пакета Кредит Банку (Україна) підігрівали два головні чинники: системно вибудувана структура фінустанови та її незаангажованість у фінансово-промислових групах. Обидва визначені претенденти, за оцінками експертів, мають однакові шанси отримати контроль над Кредит Банком (Україна). Банк ТуранАлем (далі — БТА). Впродовж двох останніх років на фінансовому ринку республіки він посідає друге місце після Казкомерцбанку. БТА збільшив свою частку на ринку з менш як 10 до 20%.
Головною конкурентною перевагою БТА, визнають експерти, є гнучкість та якість обслуговування, пропозиція прогресивніших, ніж в інших фінустановах продуктів і послуг. Крім того, завдяки своїй незалежності від фінансово-промислових груп БТА має диверсифікованіші кредитний портфель і ресурсну базу. Торік було оприлюднено плани правління банку щодо щорічного збільшення активів на 25-30%.
Найпромовистішою оцінкою потенціалу PKO Bank Polski SA експерти вважають ринкові параметри банку, який беззастережно називають найбільшою фінансовою установою Польщі. Ощадний характер банку проглядається в депозитах фізичних осіб: їхня частка на 01.01.2003 року (навіть за винятком депозитів, пов’язаних з фінансуванням нерухомості) становить 73% його пасивів. 2002 року PKO отримав 40% чистого прибутку всієї банківської системи Польщі.
Хто стане головним акціонером Кредит Банку (Україна)— можна спробувати спрогнозувати, згадавши про базову передумову, яку висував на самому початку продажу контрольного пакета інший західний акціонер банку — ЄБРР (28, 25%). Новим власником акцій повинен стати західний банк, який забезпечив би прозоре отримання інвестицій. Проте й PKO Bank Polski SA, і Банк ТуранАлем, враховуючи акціонерний склад азійського банку, мають майже однакові стартові шанси.
Щоправда, спостерігачі не виключають і компромісного варіанта — придбання пакета обома претендентами й створення трансєвроазійської банківської установи.
З появою нового акціонера стратегія банку не зміниться. «Вона й надалі буде націлена на масовий продаж продуктів, сегментацію бізнесу. Можуть змінитися хіба що пріоритети щодо обслуговування великого підприємництва. Новий інвестор може зробити основний акцент на малий і середній бізнес, посилити експортно-імпортні операції, інтенсивніше розвивати міжнародну торгівлю та її забезпечення фінансовими інструментами, запровадити факторингові операції, іпотеку. До кінця 2005 року Кредит Банк (Україна) буде в першій п’ятірці українських банків», — вважає голова правління Кредит Банку (Україна) Степан Кубів.
Довідка
PKO Bank Polski SA засновано 7 лютого 1919 року за декретом керівника польської держави Йозефа Пілсудського як Поштову ощадну касу. Сьогодні 100% акцій банку належить Державному казначейству Республіки Польща. Рада міністрів розробила програму приватизації PKO Bank Polski SA: з середини 2004 року 30% акцій буде публічно поширено серед дрібних приватних інвесторів, які постійно мешкають у Польщі, ще 15% продадуть службовцям банку. А 50% планують залишити в державі. Такі запобіжні заходи викликані посиленням позицій іноземних інвесторів у банківській системі Республіки Польща. Процес приватизації планують завершити в 2005-2006 роках.
У другій половині 1990 року PKO Bank Polski SA активізував свою діяльність, крім грошового ринку й на ринках страхування, нерухомості, пенсійному, інвестиційному, створивши низку дочірніх установ і фондів.
До 2005 року PKO Bank Polski SA планує сконцентруватися на трьох головних ринках — роздрібному, фінансування нерухомості, корпоративному. На кінець 2005 року банк планує отримати прибуток понад 2 млрд злотих, знизити відношення витрат до доходів до рівня, нижчого, ніж 60%, підтримати прибутковость капіталу на рівні, вищому ніж 20%, збільшити частку кредитів у активах банку до 50%. PKO Bank Polski SA виношує плани приєднання до банку найбільшої польської страхової компанії PZU, понад 50% якої належать державі.
ВАТ «Банк ТуранАлем» створено 1997 року в результаті злиття АТ «Туранбанк» (правонаступник казахського відділення Промбанку) та АТ «АлемБанк Казахстан» (створено 1990 року як Казахський республіканський банк Внєшекономбанку).
Уряд надав новоствореній фінустанові суттєву підтримку, зобов’язавши найпотужніші підприємства Казахстану перевести свої рахунки на обслуговування в Банк ТуранАлем.
У січні 1998 року Мінфін Казахстану продав на тендері 100% БТА консорціуму «Казахстанські інвестори», які запропонували за пакет максимальну суму.
У листопаді 2001 року до складу акціонерів увійшла група мінотарних іноземних інвесторів — австрійський Райффайзенбанк, ЄБРР, Міжнародна фінансова корпорація, німецька інвесткомпанія DEG та Нідерландський банк розвитку. Сьогодні їм належить 25% акцій БТА. Цю частку, за умови сприятливих відносин між інвесторами, планують збільшити до 51%. Крім того, БТА є акціонером низки афілійованих компаній, що спеціалізуються на страхуванні, управлінні пенсійними фондами (банку належать два недержавні фонди), ломбардній діяльності.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас