Повноваження НБУ в банківському нагляді можуть бути істотно розширені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повноваження НБУ в банківському нагляді можуть бути істотно розширені

Казна та Політика
499
Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності 8 жовтня рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу законопроект, що уточнює окремі положення з питань банківського нагляду.
Про це повідомляє Ракурс.
Законопроект № 9067 внесли в парламент ще на початку вересня троє народних депутатів.
Згідно зі змінами, запропонованими ними в Закон України “Про банки і банківську діяльність”, істотно розширюються повноваження НБУ в банківському нагляді. Зокрема, законопроект пропонує надати регулятору право уповноважувати своїх службовців на здійснення нагляду за діяльністю комерційних банків, а також встановити перелік прав службовців НБУ.
Крім того, законодавці пропонують надавати працівникам НБУ вільний доступ у робочий час у всі приміщення банку, до інформації банку про його діяльність і проведення ним будь-яких операцій, а також всіх документів банку, у тому числі що містять інформацію з обмеженим доступом.
Крім того, службовцям Нацбанку України хочуть дозволити вилучати копії документів, що свідчать про порушення законодавства країни. Працівники НБУ будуть присутні на загальних зборах учасників банку, засіданнях його ради, правління та комітетів.
Істотна зміна в законі і полягає в тому, що НБУ зобов’яжуть виключати відомості про банк з Державного реєстру банків одночасно з ухваленням рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.
Ці зміни члени профільного комітету зумовили необхідністю вдосконалення наглядової функції Національного банку для забезпечення зміцнення банківської системи країни. Парламентарії вважають, що ухвалення законопроекту дозволить наблизити національне законодавство до правил Євросоюзу в сфері банківської діяльності.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас