Експерт назвав причини додаткових корупційних ризиків у дорожній галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт назвав причини додаткових корупційних ризиків у дорожній галузі

Казна та Політика
187
Конкуренція при закупівлях у дорожній галузі є недостатньою, і це створює додаткові корупційні ризики.
“Конкуренція у дорожній галузі є недостатньою, бо, за даними CoST Ukraine, участь у конкурсах беруть 2-3 підрядники. … Мала кількість підрядників створює можливості для замовників дорожніх робіт вступати з ними у змову й отримувати неправомірну вигоду”, – сказала Величко.
Вона додала, що умови тендерів можуть бути прописані в інтересах певних виконавців дорожніх робіт; також може відбуватися дискваліфікація підрядників під час закупівель за формальними ознаками, мовляв, підрядник десь забув поставити печатку. Також є випадки уникнення закупівель через Prozorro шляхом розбиття обсягів необхідних товарів та робіт на менші закупівлі за обсягом і вартістю.
“Корупційні ризики в дорожній галузі можна класифікувати по групах: політична корупція, зокрема, коли депутати у бюджеті закладають фінансування окремих доріг, які, можливо, не є стратегічно важливими для країни, але входять в коло їхніх інтересів; кадрові призначення шляхом непрозорих конкурсів; зловживання з матеріалами – коли постачаються дешевші матеріали замість дорожчих, коли є неналежний облік ресурсів”, – сказала Величко.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас