Площа морського льоду в Арктиці скоротилася до мінімуму за шість років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Площа морського льоду в Арктиці скоротилася до мінімуму за шість років

Світ
347
Обсяг морського льоду в Арктиці в 2018 році досяг рекордно низького рівня з 2012 року, скоротившись до 4,59 млн кв. км. Такий висновок зробили вчені НАСА на основі аналізу супутникових знімків, пише «EurekAlert!».
Морський лід в Арктиці – крижана шапка, що покриває значну частину Північного Льодовитого океану і сусідніх морів під час арктичної зими. Восени він потовщується, а навесні і влітку частково тане. Однак в останні десятиліття глобальне підвищення температури призвело до того, що крижана шапка швидко зменшується. Це явище значно впливає на погоду і циркуляцію води в океанах.
Дослідники підрахували, що з кінця 1970-х років обсяг арктичного морського льоду з кожним роком скорочувався в середньому на 54 тис. кв. км. Це еквівалентно втраті шматка морського льоду розміром з Меріленд і Нью-Джерсі.
З 2030 року Арктиці почнеться похолодання – його причиною стане не глобальна зміна клімату, а початок 70-річного кліматичного циклу, заявив раніше завідувач відділом взаємодії океану і атмосфери Арктичного і антарктичного науково-дослідного інституту Генріх Алексєєв.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас